Severna Koreja odobrava povratak svojih državljana iz inostranstva nakon izolacije COVID-a

Severna Koreja odobrava povratak svojih državljana iz inostranstva nakon izolacije COVID-a

Severna Koreja odobrila je povratak svojih državljana koji su bili u inostranstvu nakon godina strogih ograničenja na granicama tokom pandemije COVID-a, izvestili su državni mediji u nedelju dok ta izolovana zemlja otvara svoju granicu za putnike, piše Rojters.

U saopštenju koje je prenela novinska agencija KCNA, Državni štab za prevenciju epidemija u vanrednim situacijama saopštio je u subotu da je odobrenje u skladu sa njegovim prilagođavanjem stepena protiv epidemije nakon „ublažavanja situacije sa pandemijom širom sveta“.

Oni koji su vraćeni biće stavljeni pod odgovarajuću medicinsku kontrolu u karantinskim odeljenjima nedelju dana“, navodi se u saopštenju.

Ovo saopštenje dolazi nekoliko dana nakon što je avion kompanije Air Korio iz Pjongjanga sleteo u Peking po prvi put od početka pandemije 2020. godine usred sporog ponovnog otvaranja jedne od politički i ekonomski najizolovanijih zemalja na svetu.

Nije odmah bilo jasno ko je bio na letu, ali zapadne turističke kompanije koje posluju u Severnoj Koreji rekle su da se čini da je to let koji će vratiti Severnokorejce koji su bili zaglavljeni u Kini tokom godina zatvaranja granica.

Saobraćaj teretnih vozova i brodova polako se povećavao tokom prošle godine, ali Severna Koreja je tek počela da dozvoljava neka međunarodna putovanja putnika.

Po prvi put od pre pandemije, delegacije kineske i ruske vlade su letele u Pjongjang prošlog meseca, a ovog meseca autobusi koji su prevozili severnokorejske sportiste na turnir u tekvondou u Kazahstanu prešli su granicu sa Kinom.

Mnoge strane delegacije zatvorile su svoje ambasade u Pjongjangu jer nisu bile u mogućnosti da rotiraju osoblje ili isporučuju zalihe za veći deo pandemije.