UK će učiniti doživotne kazne obaveznim za najgore ubice

UK će učiniti doživotne kazne obaveznim za najgore ubice

Britanska vlada saopštila je u subotu da će sudije morati da nametnu obavezne „doživotne naloge” ubicama koje počine najužasnije vrste ubistava, što znači da će umreti u zatvoru, prema planiranom zakonu, prenosi Rojters.

Rečeno je da će ova promena zaštititi javnost od najopasnijih prestupnika tako što će od sudija postaviti pravno očekivanje da izdaju naredbe osim u izuzetno ograničenim okolnostima.

Stavljanje smernica o odmeravanju kazne na zakonsku osnovu bi takođe dalo sudijama veće samopouzdanje da izdaju naloge bez rizika od osporavanja pred Apelacionim sudovima.

Po prvi put, naredbe će takođe biti standardna kazna za bilo koje seksualno motivisano ubistvo, navodi se.

Naredbe za ceo život su retke, sa 65 zatvorenika koji podležu jednom od 30. juna, prema Savetu za kazne za Englesku i Vels, koji izdaje smernice o kaznama.

Medicinskoj sestri Lusi Letbi, najplodnijoj britanskoj serijskoj ubici dece modernog doba koja je ubila sedam beba u bolnici, uručena je jedna u ponedeljak.

„Uvođenjem obaveznih doživotnih naloga za gnusne kriminalce koji počine najužasnije vrste ubistava, postaraćemo se da nikada ne budu slobodni“, rekao je premijer Riši Sunak.

Od 1980-ih, britanski ministar unutrašnjih poslova mogao je da odluči koliko dugo će zatvorenik na doživotnu kaznu morati da ostane zatvoren pre nego što bude razmatran za uslovni otpust.

Ali to je uspešno osporeno 2002. godine na osnovu toga da o kazni treba da odlučuje nezavisni sud – sud – a ne političar.

Sudija trenutno određuje minimalni rok koji prestupnik mora da provede u zatvoru pre nego što stekne pravo da podnese zahtev za uslovni otpust kada izrekne doživotnu kaznu.

Ako bude pušten, počinilac će ostati na licenci do kraja života i može biti vraćen u zatvor ako se ikada smatra da predstavlja opasnost za javnost.