Turska vidi alternativne puteve za izvoz žitarica iz Ukrajine kao rizične

Turska vidi alternativne puteve za izvoz žitarica iz Ukrajine kao rizične

Turska strana smatra rizičnim sve alternativne puteve Crnomorske inicijative za žito i stoga Turska nastavlja napore u saradnji sa svim stranama na svim nivoima da nastavi rad „žitnog koridora“, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare uoči sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Kijevu, piše Ukrinform.

„Nažalost, ova [Inicijativa za crnomorsko žito] je okončana 17. jula. Znamo da se trenutno traže alternativni načini za izvoz žitarica. Međutim, takođe vidimo da ovi načini ne mogu biti alternativa prvobitnoj inicijativi i da nose rizike. Moramo da nastavimo sa procesom što je pre moguće pre nego što se izgube koje je donela Crnomorska inicijativa. Zbog toga ćemo nastaviti da vodimo dijalog sa svim stranama na svim nivoima“, rekao je Fidan.

Prema njegovim rečima, nastavak rada „zrnastog koridora“ u okviru Crnomorske inicijative za žito je prioritet Turske.

„Obnavljanje ove inicijative je prioritet za Tursku. Ova inicijativa zauzima posebno mesto u globalnoj bezbednosti hrane i humanitarnim naporima. Naš predsednik radi veoma sistematski po ovom pitanju. S tim u vezi, u toku je neprekidna diskusija i razmena mišljenja sa veoma velikom grupom, uključujući Ukrajinu, UN, Rusiju, evropske i neke američke aktere“, rekao je Fidan.

Turski ministar je zahvalio predstavnicima Ukrajine na podršci po ovom pitanju.