Decenijama star antisemitski letak preti da poništi izbore u Nemačkoj

Decenijama star antisemitski letak preti da poništi izbore u Nemačkoj

Antisemitski letak podeljen u jednoj nemačkoj srednjoj školi pre više od tri decenije u središtu je spora koji preti da zahvati Huberta Ajvangera, zamenika premijera Bavarske, uoči regionalnih izbora u toj državi kasnije Ove godine, piše Rojters.

Letak, o čijem postojanju je prvi izvestio Zidojče cajtung u subotu, parodira nacionalno takmičenje iz istorije i podrugljivo se pominje nacističke koncentracione logore i Holokaust.

Aivanger, 52, negirao je autorstvo kucanog dokumenta, napisanog 1987. kada je imao 17 godina,

List navodi da je više svedoka reklo da je bio pozvan pred školsku disciplinsku komisiju zbog flajera koji je pronađen u školskom toaletu.

„Ovo su ozbiljne optužbe. Ovaj letak je mržnja i revolt“, rekao je konzervativni premijer Bavarske Markus Soeder. „Optužbe moraju biti raščišćene, i to u potpunosti.“

Ajvanger je na čelu populističke partije Slobodni birači koja upravlja Bavarskom u koaliciji sa Soderovom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU). Soeder je ranije rekao da želi da obnovi savez sa Slobodnim glasačima nakon izbora u oktobru.

Kasno u subotu, Aivanger je izdao saopštenje u kojem kaže da nije napisao letak, čija su kopija ili kopije samo pronađeni u njegovoj školskoj torbi, i da će se osoba koja je to uradila, čije ime zna, sama javiti .

„Ni tada ni sada nije bio moj stil da cinkarim ljude“, napisao je.

Lideri socijaldemokrata i zelenih u Bavarskoj rekli su da Ajvanger mora da se povuče ako je on autor letka.

Izborna kampanja u Bavarskoj, najprosperitetnijoj velikoj nemačkoj državi, bila je loše raspoložena, a Ajvanger se takmičio da zvuči oštrije beleške o imigraciji od Sodera, u jednoj nedavnoj debati kritikujući vladu što je „bacila pasoše na te Sirijce“.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Soederova CSU trenutno ima podršku od 39 odsto. Ako izgubi Slobodne birače, za koje ankete pokazuju da trenutno imaju podršku od 12 odsto, stranka bi mogla biti primorana da se okrene mnogo levijim Socijaldemokratama ili Zelenima, koji sede u saveznoj koaliciji u Berlinu, kako bi formirali vladu .

Optužbe za antisemitizam su posebno osetljive u Nemačkoj zbog njene uloge u zločinima Holokausta.