Rekordna vrućina zabeležena u Dalasu dok se užareno leto nastavlja u Sjedinjenim Državama

Rekordna vrućina zabeležena u Dalasu dok se užareno leto nastavlja u Sjedinjenim Državama

Još jedan rekordni dan visokih temperatura pogodio je oblast Dalasa/Fort Vorta u subotu pre nego što se blagi trend zahlađenja pomeri u oblast, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, pošto se upozorenja o toploti protežu od obale Meksičkog zaliva do jugoistočne SAD i gornjeg srednjeg juga.

Najviša temperatura u Dalasu dostigla je 109 stepeni Farenhajta (42,8 stepeni Celzijusa), oborio je za tri stepena prethodni rekord postavljen 2011. godine, pre nego što je toplotna kupola koja je nad državom od juna počela da se pomera iz oblasti, prema meteorologu meteorološke službe Matt Stalei.

Upozorenja o prekomernoj vrućini bila su na snazi za veći deo istočnog Teksasa, većinu Luizijane i Misisipija i delove Arkanzasa, Tenesija, Misurija, Kentakija, Ilinoisa i Floride Panhendl.

Savet za električnu pouzdanost Teksasa, ili ERCOT, tražio je pet puta ovog leta od 30 miliona stanovnika te države da dobrovoljno smanje potrošnju energije zbog visokih temperatura koje stvaraju veliku potražnju za električnom energijom.

ERCOT je dostigao rekordno visoku potražnju za strujom 10 puta od juna, navodi se na njenom sajtu.

Istorijski toplotni talas proširio se i na delove Misisipija i Luizijane.

Maksimalna očitavanja indeksa toplote od 119 stepeni F i 120 stepeni F (48,33 C i 48,89 C) se očekuju u celoj oblasti.

U Misisipiju, grad Džekson ostao je pod upozorenjem o prekomernoj vrućini, jer se očekivalo da će temperature dostići maksimum u subotu na 103 stepena F (39,44 C). Gradski zvaničnici su rekli da visoke temperature opterećuju gradski vodovodni sistem jer se kroz sistem svakodnevno isporučuje dodatnih četiri miliona galona vode. JKSN Vater traži od stanovnika da smanje upotrebu vode kako bi pomogli u očuvanju.

U međuvremenu, u Luizijani je cela država bila pod upozorenjem o prekomernoj vrućini i zabranom paljenja zbog kritičnih vremenskih uslova koji su i dalje trajali.

„Ovo je najtoplije leto koje smo ikada zabeležili“, rekao je meteorolog Nacionalne meteorološke službe Fil Grigsbi u Luizijani.

Od petka, ovo područje ima očitavanje indeksa toplote – kakav je osećaj temperature – preko 105 stepeni F (40,56) tokom 55 dana, od 1. juna, rekao je Grigsbi.

Za oblast Dalasa, koja je pre subote imala devet rekordno visokih temperaturnih dana, očekuju se nešto niže temperature.

„Postojaće front koji počinje da se probija ovde dole, najviša temperatura će biti samo 103 stepena (u nedelju)“, rekao je meteorolog meteorološke službe Ted Rajan uz smeh. „Ali u ponedeljak i utorak najviši nivoi će biti sredinom 90-ih, što je otprilike normalno… 95 će se osećati prilično dobro za mnoge od nas.”

Rajan je rekao da najviši nivoi iznad 100 verovatno nisu na kraju, a da će temperature verovatno dostići taj nivo tokom septembra.

Grigsbi je rekao da je privremeno olakšanje na pomolu i u susednoj Luizijani.

„Videćemo kako se hladni front spušta preko ove oblasti“ dok se tropski niski pritisak kreće ka Floridi, rekao je Grigsbi. „To će gurnuti temperature od 100 do 105 stepeni na tipičnije temperature koje smo navikli da viđamo u avgustu, na niže 90-e.