Studija pokazuje da tehnologija podstiče programe javnog zdravlja

Studija pokazuje da tehnologija podstiče programe javnog zdravlja

Pregled programa SCALE-UP Counts nedavno je objavljen u časopisu Pedijatrija. Ovu analizu su vodili Jelena Vu, dr, istraživač na Huntsman Institutu za rak i vanredni profesor na odeljenju za dermatologiju na Univerzitetu Juta (U), i David Vetter, Ph.D., MS, istraživač u Huntsman Institut za rak i profesor na odeljenju za populacione zdravstvene nauke.

Program SCALE-UP Counts osmišljen je da promoviše testiranje na COVID-19 kroz saradnju sa lokalnim školama, posebno onima koje služe istorijski marginalizovanoj populaciji. Ovo je urađeno korišćenjem dvosmernog slanja poruka, što znači da osoblje, roditelji ili staratelji mogu da odgovore. Scale Up COUNTS je nastojao da školama olakša pristup testiranju na COVID-19 i pružio je uputstva porodicama i osoblju kada da se testiraju.

Vuovo istraživanje je obično fokusirano na prevenciju raka kod dece, tinejdžera i mladih odraslih. Međutim, tokom pandemije, zajedno sa Vetterom, Adam Hersh, MD, Ph.D., Guilherme Del Fiol, MD, Ph.D., Kim Kaphingst, ScD, Jonathan Chipman, Ph.D., i Ben Haaland, Ph. D., koristila je svoju stručnost da savetuje lokalne K-12 škole o politici i logistici testiranja na COVID-19.

Tammi Stump, dr., gostujući instruktor na Huntsman Cancer Institute, pomogla je u vođenju posebnog članka, koji opisuje početne nalaze iz studije Scale Up COUNTS. Rezultati analize programa SCALE-UP Counts i pratećeg dela koji je vodio Stump pokazuju da slanje poruka može povećati učešće u programima javnog zdravlja.

„Tekstualne poruke i zdravstvena navigacija su izvodljivi načini da se dođe do osoblja u K-12 školama kako bi se pružile poruke o zdravstvenom pregledu“, kaže Stump. „Otkrili smo da je 99% osoblja imalo važeći broj mobilnog telefona za program, a manje od 4% je odlučilo da odustane od programa. U vreme ovih analiza, četiri meseca nakon početka programa, 19% osoblja je imalo na neki način angažovan sa sistemom SCALE-UP Counts.“

Ovi rezultati ne samo da pokazuju da je program pomogao školama i porodicama da se snađu u pandemiji, već mogu pomoći istraživačima da shvate kako da povećaju učešće u prevenciji raka, skriningu i obrazovnim inicijativama u budućnosti.

„Želeli smo da vidimo da li je upotreba lako dostupne tehnologije povećala učešće javnosti u zdravstvenim programima“, kaže Vu. „COVID-19 je bio jedinstvena prilika da ovo testiramo dok pružamo ono što smo mislili da je važna usluga našim zajednicama u Juti.

Vuov tim će nastaviti da procenjuje domet i angažovanje SCALE-UP programa, kao i isplativost korišćenja SMS poruka za prenošenje zdravstvenih informacija velikim grupama ljudi.

„Čini se da je razmena tekstualnih poruka efikasna prilika i sa malim resursima da se upoznaju ljudi tamo gde se nalaze“, kaže Stump. „Ovo je važno kada se razmatra kako možemo učiniti inicijative javnog zdravlja dostupnijim.“