Previđeni deo mozga mogao bi da igra ključnu ulogu u oporavku od zavisnosti

Previđeni deo mozga mogao bi da igra ključnu ulogu u oporavku od zavisnosti

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Indijani otkrili su zanemareni region mozga koji bi mogao da igra ključnu ulogu u tome koliko je verovatno da će osoba sa poremećajima upotrebe droga ponovo oboleti, čak i nakon dugog perioda povlačenja. Njihovi nalazi su nedavno objavljeni u Biološkoj psihijatriji.

„Prethodne studije u oblasti istraživanja zavisnosti fokusirale su se na medijalni prefrontalni korteks, koji je deo mozga koji kontroliše donošenje odluka, ali nije dostupna efikasna prevencija ili tretman za recidiv droge“, rekao je Jao-Jing Ma, dr. dr., vanredni profesor farmakologije i toksikologije i istraživač sa Stark Neurosciences Research Institute na IU School of Medicine.

„Umesto toga smo se fokusirali na dodatni motorni korteks i otkrili da ovo područje igra veću ulogu u riziku od recidiva. To bi mogla biti nova meta za terapiju da spreči recidiv.“

Istraživači su proučavali ponašanje u potrazi za kokainom na životinjskim modelima, mereći nivoe ekscitabilnosti u motornom korteksu nakon 45 dana odvikavanja. Otkrili su da je hiperekscitabilnost u motornom korteksu povećana u ovom trenutku i koristili su intervenciju da smiriju ekscitabilnost koja se dešava u tom delu mozga.

„Jedan od najvećih izazova za pacijente sa zavisnošću je sprečavanje recidiva“, rekao je Ma. „Znamo da su im potrebni lekovi, uključivanje zajednice, psihološka podrška i drugi resursi da pomognu, ali za mnoge ljude koji se vrate da uzmu drogu, to izgleda kao automatsko ponašanje. Ako možemo da razumemo da li je ponašanje zavisnosti podsvesno ili svesno ponašanje , možemo pronaći bolje načine za lečenje i prevenciju zavisnosti i recidiva.“

Dodatni motorni korteks je obično poznat po tome što usmerava kako se telo kreće, tako da je Ma rekao da je otkriće da on igra veliku ulogu u bolesti zavisnosti novo i uzbudljivo.

„Ovaj region mozga nikada nije dobijao previše pažnje u istraživanju zavisnosti, tako da smo uzbuđeni zbog ovog nalaza i kako može da promeni način na koji lečimo zavisnost korišćenjem manje invazivnih metoda, kao što je transkranijalna magnetna stimulacija, kao i putanja. našeg rada napreduje“, rekla je Ma.

U budućnosti, tim će proučavati efekat drugih supstanci zavisnosti da vidi da li je dodatni motorni korteks uključen u druge vrste poremećaja upotrebe droga, kao što su poremećaji upotrebe opioida i alkohola.