Fundamentalno razumevanje normalne funkcije molekula moglo bi da pruži informacije o tretmanima za različite poremećaje mozga

Fundamentalno razumevanje normalne funkcije molekula moglo bi da pruži informacije o tretmanima za različite poremećaje mozga

Džon Čapel, kardiovaskularni naučnik u Centru za vaskularna i srčana istraživanja na Institutu za biomedicinska istraživanja Fralin u VTC, nije baš verovao u ono što vidi.

„Ovo ne može biti ispravno. Hajde da ga ponovo pokrenemo.“

Ali više testova je dalo isti rezultat. Laboratorija je otkrila da je molekul koji je obično povezan sa neurodegenerativnim bolestima zapravo prisutan u zdravom moždanom tkivu.

„Ovo je bilo pomalo iznenađenje jer trenutna literatura identifikuje ovaj određeni molekul kao biomarker bolesti – a posebno za Alchajmerovu bolest“, rekao je Chappell.

U radu objavljenom u časopisu Biomolecules, naučnici su rekli da bi proteinski receptor koji postoji u najmanjim krvnim sudovima našeg tela, nazvan mikrovaskulatura, mogao da igra ključnu ulogu u njegovoj regulaciji.

Mikrovaskularna struktura obezbeđuje našim tkivima kiseonik i hranljive materije potrebne za osnovno funkcionisanje. U mozgu, ovi mali krvni sudovi snabdevaju neurone sposobnošću da koordiniraju svoju aktivnost, olakšavajući sposobnost razmišljanja i učenja.

Chappell, koji je takođe član fakulteta na Odseku za biomedicinsko inženjerstvo i mehaniku na Virginia Tech College of Engineering, i njegov tim otkrili su da su izoforme receptora faktora rasta dobijenog od trombocita-β—izoforme verzije proteina koji su slični, ali nije identično – verovatno utiče na regulaciju ćelija koje igraju važnu ulogu u integritetu krvno-moždane barijere koja štiti naš mozak od štetnih toksina.

U ovoj studiji, naučnici iz Virginia Tech-a su rekli da su rastvorljivi oblici receptora prisutni u mozgu i da se viši nivoi proteina proizvode sa godinama i kao odgovor na nedostatak kiseonika u mozgu, što može podstaći rizik od moždanog udara i drugi neurološki poremećaji. Zasluge: Institut za biomedicinska istraživanja Fralin

Otkrivanje nečeg novog je uzbudljivo, rekla je Laura Beth Paine, pomoćnica profesora u laboratoriji Chappell i prvi autor studije.

„Razumevanje elemenata i komponenti mikrovaskulature kada je tkivo zdravo je i vredno i značajno. Kako ovaj protein reguliše funkciju mikrovaskulature?“ Ona je rekla. „A u kojim scenarijima i kod određenih bolesti se menja nivo tog proteina?

Odgovaranje na ova pitanja moglo bi da pruži uvid u nove medicinske intervencije za niz bolesti povezanih sa disfunkcionalnom vaskularnom strukturom, uključujući bolesti srca, rak mozga i druge neurodegenerativne bolesti.

Identifikovanje funkcionalnosti izoforme moglo bi potencijalno da proizvede nove terapeutske ciljeve, rekla je Hanaa Abdelazim, studentkinja na postdiplomskom programu translacione biologije, medicine i zdravlja koja radi na projektu sa Chappell and Paine.

Pored potencijalnih terapijskih ciljeva, Chappell laboratorija se nada da će identifikovati korelacije između povećanja ili smanjenja proteina i utvrditi kako se ti nalazi odnose na ranu dijagnozu bolesti.

„Razumevanje komponenti i procesa koji imaju ulogu u uspostavljanju i održavanju zdravog ljudskog tkiva je suštinski deo za razvoj naučno racionalnih intervencija kada ti isti procesi postanu nefunkcionalni“, rekao je Majkl Fridlander, potpredsednik Virginia Tech za zdravstvene nauke i tehnologiju i izvršni direktor Instituta za biomedicinska istraživanja Fralin.

„Ovo otkriće daje novi doprinos boljem razumevanju kritičnih elemenata u našem cirkulatornom sistemu koji bi na kraju mogli dovesti do poboljšanih alata za prevenciju, dijagnozu i lečenje različitih bolesti.“

Laboratorija Chappell se nada da će buduće istraživanje ovog proteina i njegove uloge u telu dovesti do ishoda koji za pacijente obećavaju.

„Sada se uzbuđenje nastavlja, zar ne?“ reče Pejn. „Možemo da pratimo ovo otkriće i nadamo se da ćemo imati priliku da primenimo naša otkrića na scenarije i patologije u stvarnom svetu kako bismo poboljšali živote, zbog čega ovo radimo ovde.“