Otkriveno je da bonobi rastu slično kao i ljudi

Otkriveno je da bonobi rastu slično kao i ljudi

Do sada je postojao širok konsenzus da je rast ljudskog adolescenata u dužini tela evolucijski jedinstven i odsutan kod drugih primata. Međutim, takav skok rasta adolescenata javlja se kod mnogih vrsta primata telesne težine, uključujući ljude. Studija objavljena u časopisu eLife posumnjala je i potvrdila da bi razlog za ovo odstupanje mogao biti metodološki problem.

U svom naučnom radu, istraživači su koristili tri pristupa: Prvo su opisali kako problemi skaliranja i netačna poređenja između stopa rasta dužine tela (linearne) i težine (zapremina) mogu dovesti do pogrešnih tumačenja, efektivno upoređujući jabuke sa narandžama.

Nakon toga, istraživački tim je primenio pristup korigovan na skali na obimni skup podataka od 258 bonoba koji žive u zoološkim vrtovima. Ovi podaci su uključivali rast težine i dužine, kao i nekoliko fizioloških markera vezanih za rast i pubertet.

„Pronašli smo naglašene skokove rasta telesne težine i dužine tela kod oba pola. Krive rasta težine i dužine korespondirale su jedna sa drugom i sa obrascima nivoa testosterona i IGFBP-3 koji podsećaju na porast hormona adolescenata kod ljudi“, kaže prvi autor Andreas Berghanel iz Institut za etologiju Konrad Lorenc (KLIVV) na Univerzitetu veterinarske medicine o rezultatima.

U trećem koraku, ponovo su interpretirani podaci objavljeni u drugim studijama o primatima koji nisu ljudi. Rezultati su pokazali da se ubrzani rast adolescenata u težini i dužini dešava ne samo kod bonoba, već vrlo verovatno i kod drugih majmuna.

„Naši rezultati naglašavaju važnost uzimanja u obzir zakona skaliranja kada se uopšteno tumače krive rasta“, kaže Verena Beringer, naučnica u Endokrinološkoj laboratoriji u Nemačkom centru za primate i viši autor publikacije. „Štaviše, naši podaci pokazuju da izraženi, ljudski nagli rast adolescenata u telesnoj težini i dužini tela postoje ne samo kod bonoba, već verovatno i kod mnogih drugih primata koji nisu ljudi.

Studija je sprovedena u saradnji sa istraživačima sa Univerziteta primenjenih nauka Odisee, zoološkog vrta u Antverpenu za istraživanje i konzervaciju, Univerziteta u Antverpenu, Instituta Maks Plank za evolucionu antropologiju i ponašanje životinja i Instituta za kognitivne nauke Univerziteta u Osnabriku. Pored toga, 19 zooloških vrtova dalo je svoje podatke i značajno doprinelo uspehu studije.