Hemičari razvijaju jedinstven dizajn za čvrste, ali rastezljive gelove

Hemičari razvijaju jedinstven dizajn za čvrste, ali rastezljive gelove

Chenfeng Ke, novi vanredni profesor hemije u umetnosti i nauci na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu, razvio je jedinstven dizajn za čvrste, ali rastegljive hidrogelove, izvestio je 23. avgusta u časopisu Chem. Novi materijal je i fleksibilan i izdržljiv zahvaljujući molekulu šećera u obliku prstena koji obavija polimernu mrežu i omogućava mu da se rastegne bez žrtvovanja snage.

Ke može 3D-štampati takozvane hidrogelove sa kliznim prstenom ojačanim kristalnim domenom ili CrisDoS-gelove. On i njegovi koautori su takođe kreirali biblioteku materijala i nude metode kako se materijal može dodati postojećim materijalima kako bi se poboljšala njihova izdržljivost, kao što su plastični aditivi za povećanje izdržljivosti delova u automobilima u budućnosti.

„Postoji niz kompromisa sa ovim tradicionalnim plastičnim materijalima – obično su jedno ili drugo“, rastegljivi ili kruti, rekao je Ke. „Ali ako povežete dve stvari kliznim zglobom, imate veoma interesantna svojstva obe.“

Novi materijal je jednostavan i prilagodljiv, rekao je Ke, i može se kombinovati sa raznim hidrogelovima kako bi se poboljšala svojstva različitih plastika. Na primer, može se dodati rastezljivim materijalima da bi bili jači, ili krutim materijalima da bi bili fleksibilniji. U ovoj studiji, hemičari su demonstrirali potencijalnu primenu svojih novootkrivenih CrisDoS-gelova tako što su ih 3D štampali kao senzore za stres.

„Zamislite da to produžava životni vek plastičnih delova kako biste smanjili otpad koji proizvodimo“, rekao je Ke.