Zagađenje Seine izazvalo je otkazivanje trećeg testa Olimpijskih igara

Zagađenje Seine izazvalo je otkazivanje trećeg testa Olimpijskih igara

Plivačka etapa triatlona u pariskoj reci Seni otkazana je u nedelju zbog zagađenja, saopštili su organizatori, postavljajući dodatna pitanja o održavanju takmičenja tokom Olimpijskih igara 2024. godine.

Triatlon mešovite štafete je treći predolimpijski test na koji utiče prekomerna količina bakterije E. coli u vodi, ali organizatori insistiraju da će Sena biti sposobna da bude domaćin događaja sledeće godine.

Triatlon je promenjen u duatlon koji uključuje samo vožnju bicikla i trčanje nakon što analize kvaliteta vode nisu dale „neophodne garancije“, saopštio je organizacioni komitet Olimpijskih igara u Parizu i upravno telo Svetskog triatlona.

Isto rešenje je postignuto i za paratriatlon test u subotu, dok je Svetski kup u vodenim vodama u plivanju na otvorenom u potpunosti otkazan ranije ovog meseca.

Dok su organizatori istraživali izvor subotnjeg povišenog očitavanja E. coli, Toni Estanguet, šef organizacionog odbora Paris 2024, naglasio je da ne postoji „plan B“ za sportsku ekstravaganciju sledeće godine.

„Ne postoji rešenje da se događaj pomeri, triatlon i plivanje na otvorenim vodama biće održani u Seni sledeće godine“, insistirao je on.

„Od početka smo ostali na istom projektu, da organizujemo triatlon i paratriatlon na ovom izvanrednom mestu. Imate prelep ambijent između Grand Palais-a, Invalida, ovog mosta Aleksandra III. Ovaj kurs, verujem, je jednoglasno“.

Uzrok ovog ćorsokaka u Seni ostaje isti: koncentracija bakterije Escherichia Coli (E. coli) u reci.

Oluje, koje izazivaju obilne padavine koje dovode do prelivanja kanalizacionih kanala u reku, nisu uzrok, insistiraju zvaničnici.

„Istraga je u toku kako bi se otkrio uzrok ove degradacije, ali do danas još nismo pronašli objašnjenje“, rekao je za AFP Pjer Rabadan, zamenik gradonačelnika Pariza zadužen za sport i Olimpijske igre.

„Promašili smo veoma malo“, rekla je francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera.

„Izuzetno je ohrabrujuće, morate da vidite čašu do pola. Ponavljam, bićemo spremni.

Triatlon nikada nije pretvoren u duatlon na Olimpijskim igrama od njegovog uvođenja na Igrama u Sidneju 2000. godine.

„Bilo bi šteta, ali mi smo se jutros prilagodili duatlonu“, rekla je Bet Poter, pobednica ženske trke u četvrtak i druga u nedeljnoj mešovitoj štafeti sa britanskim timom.

„Nadam se da će do sledeće godine sve biti u redu. Videli smo da je za pojedinačne trke sve u redu, pa se nadamo da će to biti triatlon.“

Britanac Aleks Ji, pobednik muške trke, dodao je: „Kažu da se filtriranje vode još razvija. Tako da će sledeće godine biti savršeno.

„Ono što oni rade je izuzetno istorijsko, oni ostavljaju nasleđe posle Igara. Možemo samo da im aplaudiramo.

Lokalne vlasti rade na ispravljanju oko 23.000 loših priključaka u privatnim kućama čije otpadne vode završavaju u reci.

„Prešli smo četvrtinu puta“, rekao je Oudea-Kastera.

Francuski svetski šampion Leo Beržer rekao je da nije „čuo da su sportisti izašli bolesni“ sa muške trke u petak, na dan kada su uzeti prvi uzorci ispod standarda.

„Cilj je bio da se Sena može zaplivati 2024. godine“, dodao je Estanguet.

„Ovaj test dolazi usput, plan nije dostigao zrelost. Još uvek postoje veliki napori, nova sredstva se koriste za poboljšanje kvaliteta vode u Seni. Kao što smo videli, poboljšava se iz meseca u mesec i nastaviće se poboljšati.“

Olimpijsko plivanje na otvorenim vodama često je pogođeno zabrinutošću zbog zagađenja.

Na kraju testa 2019. uoči Olimpijskih igara u Tokiju, plivači su protestovali zbog kvaliteta vode u Tokijskom zalivu.

Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, mogućnost plivanja u zagađenom zalivu Gvanabara takođe je dospela na naslovne strane.