Počinje prijava za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina

Počinje prijava za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina

Od danas, majke širom zemlje imaju priliku da se prijave za jednokratnu pomoć države od 10.000 dinara po detetu do 16 godina starosti. Ova podrška je namenjena olakšavanju finansijskog tereta porodicama i podršci deci u periodu do 20. septembra.

Elektronsko prijavljivanje je omogućeno putem adrese idp.trezor.gov.rs, a majke (ili izuzetno očevi, staratelji ili hranitelji) koji nisu dobili pomoć za mlade, odnosno čija su deca rođena nakon 21. novembra 2006, takođe imaju pravo na ovu finansijsku podršku.

Odobrena sredstva će biti uplaćena do 25. septembra, sa poslednjim rokom do 1. oktobra. Prilikom prijavljivanja, majke će uneti svoj broj lične karte, matični broj i informaciju o banci u kojoj žele da prime novac.

Za samohrane očeve, pored navedenih podataka, neophodno je dostaviti i digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke koja potvrđuje njihovo roditeljsko pravo.

Hranitelji dece koja su obuhvaćena ovom novčanom podrškom, kao i primaoci socijalne pomoći, automatski će biti obuhvaćeni ovim programom i neće morati da podnose posebne prijave.

Procenjuje se da će oko 1.000.190 dece imati koristi od ove podrške, a država je za tu svrhu izdvojila oko 12 milijardi dinara iz budžeta, kako je ranije najavljeno. Ova inicijativa ima za cilj pružanje finansijske olakšice porodicama u teškim ekonomskim vremenima.