TikTok otkriva izmene kako bi ispunio stroga nova pravila EU

TikTok otkriva izmene kako bi ispunio stroga nova pravila EU

Platforma za deljenje videa TikTok objavila je u petak izmene kako bi ispunila stroga pravila EU, uključujući omogućavanje evropskim korisnicima da isključe funkciju zavisnosti koja prikazuje sadržaj na osnovu njihovih interesovanja.

Prema novim pravilima, internet giganti će biti primorani da preduzmu jače mere po pitanju privatnosti podataka, zaštite dece, dezinformacija i govora mržnje.

19 najvećih igrača na vebu, uključujući TikTok, kao i Amazon, Apple, Google, Meta i Microsoft, imaju rok do 28. avgusta da se povinuju, u suprotnom se suočavaju sa ogromnim kaznama.

Evropski komesar koji nadgleda digitalno tržište, Thierri Breton, upozorio je prošlog meseca TikTok da ubrza usvajanje novih standarda.

Uzimajući u obzir to upozorenje, TikTok je rekao da će korisnicima u Evropi omogućiti da „isključe personalizaciju“, pozivajući se na fid „Za tebe“ koji omogućava ljudima da gledaju video snimke sa preporučenim sadržajem na osnovu njihovih ličnih interesa.

Evropski korisnici umesto toga mogu da dobiju popularne video snimke iz mesta u kojima žive i širom sveta, navodi se u saopštenju TikToka.

Zahvaljujući svojim funkcijama za uređivanje i algoritmu koji pokreće veštačka inteligencija, TikTok je popularan, posebno kod mlađe publike, i ima preko milijardu korisnika.

Međutim, našla se pod žestokim nadzorom Zapada zbog svojih veza sa Kinom. Njen vlasnik, BiteDance, je Kinez, ali kompanija poriče da je pod paskom Pekinga.

TikTok je saopštio da druge mere za osiguranje usklađenosti sa Zakonom o digitalnim uslugama EU uključuju olakšavanje evropskim korisnicima da prijave nezakonit sadržaj i zabranu ciljanog oglašavanja za korisnike u Evropi uzrasta od 13 do 17 godina.

Dodao je i da će biti transparentniji u vezi sa svojim odlukama o moderiranju sadržaja, dajući korisnicima više informacija o tome zašto je video uklonjen.

„Nastavićemo ne samo da ispunjavamo naše regulatorne obaveze, već ćemo nastojati da postavimo nove standarde kroz inovativna rešenja“, saopštio je TikTok.