Dačić: Srbija sve ispunila

Dačić: Srbija sve ispunila

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je Srbija ispunila sve što je dogovoreno u dijalogu i da sve što koči, opstruira i čini da rešenja još uvek nema, ide na dušu Prištini i onima koji je, kako je naveo, podržavaju u tom procesu, prenosi Glas Srpske.

„Posle više od deset godina koliko traje dijalog, mogu samo da kažem da je naša strana ispunila sve što je dogovoreno i da sve što koči, opstruira i čini da rešenja još nema ide na dušu Prištini i onima koji je podržavaju u ovom procesu. Ne nadamo se ničemu, samo insistiramo na tome da se preuzete obaveze konačno ispune”, rekao je Dačić.

Dodao je da je jedna jedina obaveza, formiranje Zajednice srpskih opština.

„Dok se ta obaveza iz Briselskog sporazuma ne sprovede, besmisleno je da se dogovaramo o bilo čemu drugom”, kazao je Dačić.

Istakao je da su „Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije. što piše i u Ustavu”.

„Ako je Kosovo i Metohija izgubljeno za Srbiju, kao što neki kažu, a zašto i dalje razgovaraju sa nama, i naročito zašto bez nas ne mogu da nađu nijedno rešenje, nego traže da učestvujemo u pravljenju tog rešenja? To je rezultat politike koju vodimo već godinama i ona je jedino zaslužna što Kosovo i Metohija danas nije nezavisna država”, ističe Dačić.

Upitan da li ima informaciju o tome da li se još zemalja sprema da povuče priznanje Kosova, Dačić je kazao da „sve dok se ne okonča proces koji je u toku i to na način koji će biti prihvatljiv Srbiji, biće onih koji će želeti da preispitaju svoju raniju odluku o priznanju Kosova”.

„Mi smo pokazali da je do sada to učinio veliki broj članica UN, jer su uvažili naše argumente da je ovo pitanje i dalje otvoreno i da priznanje Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom”, podseća Dačić.

Osvrćući se na uporno povlačenje paralele između Srpske i Kosova, kao i na tvrdnje iz Prištine da „neće dozvoliti novu Republiku Srpsku”, Dačić je kazao da to „najbolje oslikava duple standarde sa kojima se suočava Srbija i srpski narod generalno”.

„Selektivno i tendenciozno biranje argumenata, odnosno kvazi-argumenata je nešto sa čime se naša država suočava već decenijama unazad. Ono što jeste zajedničko u oba slučaja je to da se krše međunarodne obaveze, po pravilu na štetu Srbije i srpskog naroda i da oni koji to čine ne snose odgovarajuće posledice”, naglašava Dačić.