Nigerijski lider najavio je ekonomske mere za ublažavanje poteškoća dok sindikati prete protestima

Nigerijski lider najavio je ekonomske mere za ublažavanje poteškoća dok sindikati prete protestima

Predsednik Nigerije Bola Tinubu najavio je u ponedeljak ekonomske mere za ublažavanje rastućih teškoća u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji, dok su sindikati pretili protestima tražeći dodatne akcije, piše AP.

Nekoliko vladinih politika koje je Tinubu uveo otkako je preuzeo dužnost u maju dodatno su stisnule milione Nigerijaca. Vlada je okončala višedecenijske subvencije za benzin za koje je Tinubu rekao da favorizuju bogate, ali je ta odluka više nego udvostručila cenu gasa, što je izazvalo nagli skok cena hrane i drugih osnovnih proizvoda.

U državnoj emisiji kasno u ponedeljak, nigerijski lider je rekao da razume da nigerijska ekonomija prolazi kroz „tešku zakrpu“, ali je dodao da je vlada uštedela više od triliona naira (1,16 milijardi dolara) otkako je subvencija ukinuta krajem maja. Prošla sredstva za subvencije su „slivana u duboke džepove i raskošne bankovne račune odabrane grupe pojedinaca“, dodao je on.

„Ono što mogu odmah da ponudim jeste da smanjimo teret koji je naša trenutna ekonomska situacija nametnula svima nama“, rekao je nigerijski lider dok je najavio podsticaje i kreditne olakšice za preduzeća od kojih će mnogi biti sprovedeni tokom sledeće godine.

Teškoće su stisnule mnoge u zemlji od više od 210 miliona ljudi koja se već borila sa rekordnom stopom inflacije i siromaštva. Mnoga preduzeća su se zatvorila i sve više Nigerijaca ide na posao, ne mogu da priušte povećanje cena prevoza.

Dok su lekari u nigerijskim bolnicama stupili u štrajk tražeći bolju socijalnu pomoć, nigerijski sindikati rekli su da će održati proteste u sredu kako bi zahtevali više akcija od vlade i poboljšane programe socijalne zaštite za svoje članove, od kojih većina sada troši najmanje 70% njihovih plata na prevoz.

Tinubu je priznao da vlada nije bila dovoljno brza u uvođenju mera da ublaži efekat ukidanja subvencija i zatražio je više strpljenja od građana.

„Savezna vlada blisko sarađuje sa državama i lokalnim vlastima na sprovođenju intervencija koje će ublažiti bolove“, rekao je on.

Neke od intervencija, prema Tinubu-u, uključuju obezbeđivanje kredita od milijardu naira (1,16 miliona dolara) za svaku od 75 proizvodnih kompanija tokom sledeće godine i obezbeđivanje 125 milijardi naira (145 miliona dolara) u obliku grantova i zajmova za mala, srednja preduzeća i druga preduzeća u neformalnom sektoru.

Nigerijski lider je rekao da je naredio puštanje 200.000 metričkih tona žitarica u domaćinstva širom zemlje kako bi se stabilizovala cena hrane, dok se 225.000 metričkih tona đubriva, sadnica i drugih inputa daje poljoprivrednicima. Najmanje 200 milijardi naira (232 miliona dolara) bi takođe bilo uloženo u poljoprivredu kako bi se podstakla poljoprivreda, rekao je on.

Tinubu je takođe rekao da vlada nastavlja pregovore o novoj strukturi plata sa državnim službenicima.