Ruski projektili su ubili šestoro u Krivom Rogu, uključujući devojčicu od 10 godina

Ruski projektili su ubili šestoro u Krivom Rogu, uključujući devojčicu od 10 godina

U ruskom raketnom napadu na grad Krivi Rog na jugu Ukrajine u ponedeljak je poginulo najmanje šest osoba, uključujući desetogodišnju devojčicu i njenu majku, a desetine drugih ranjeno, Ukrajinci, rekli su zvaničnici, prenosi Rojters.

Na video snimku koji je postavio predsednik Vladimir Zelenski vidi se kako dim kulja iz zjapeće rupe razbijene u stranu devetospratnice stambene zgrade, a druga četvorospratnica je skoro sravnjena sa zemljom.

„U Krivom Rogu je već šestoro mrtvih“, napisao je regionalni guverner Sergej Lisak na Telegramu, najavljujući dan žalosti u gradu. Gradonačelnik Oleksandr Vilkul rekao je da su među poginulima 10-godišnja devojčica i njena 45-godišnja majka.

Jevgenija, stanovnica grada, rekla je da su dva projektila preletela njen dom nešto pre 9 sati i da je požurila na mesto udara nakon što ju je pozvao njen prijatelj koji živi u blizini.

„Ono što smo videli je čisti užas, koji su počinili Rusi… Udarili su u stambenu zgradu, a njen blok je odmah do nje, tako da im je u stanu sve uništeno“, rekla je ona.

Lisak je rekao da je ranjeno 75 ljudi, uključujući šestoro dece starosti od četiri do 17 godina. Skoro 150 stanara zgrade uspelo je da izađe samostalno, a 30 su pomogli spasioci, dodao je on.

„Razmislite, koliko ljudi!!! I ispalili su projektil na njih“, rekao je on.

Vasil, stanovnik čija je kuća oštećena u štrajku, rekao je da se preselio u Krivi Rih iz primorskog regiona Hersona na jugu.

„Ne znam kako ću da popravim prozore. Ja sam interno raseljeno lice iz Hersonske oblasti, i došao sam ovde, i iste stvari počinju da se dešavaju.

Zelenski, koji je odrastao u gradu koji se bavi proizvodnjom čelika sa predratnim stanovništvom od više od 600.000, rekao je da su štrajkovi pogodili stambenu zgradu i zgradu univerziteta.

„Ovaj teror nas neće uplašiti niti slomiti. Radimo i spašavamo svoj narod“, rekao je on na Telegramu.

Više od 350 spasilaca učestvovalo je u operaciji spasavanja ljudi zarobljenih pod ruševinama, rekao je Zelenski.

Portparol vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat rekao je da je napad izveden balističkim projektilima.

„Ovo je već neka vrsta genocidne svakodnevne realnosti… Krivi Rog“, rekao je savetnik Zelenskog Mihail Podoljak na Ks, ranije poznatom kao Tviter.

„Međunarodno pravo nikada neće funkcionisati ako agresor iza sebe ne vidi pravu moć. Moć počinje zatvaranjem ukrajinskog neba sistemima protivraketne odbrane i PVO“, rekao je on.

Zapad je isporučio sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane koji su u velikoj meri zaštitili mesta poput glavnog grada Kijeva od talasa za talasom napada.

Sama veličina Ukrajine otežava obezbeđivanje istog nivoa odbrane širom zemlje, a balističke rakete je takođe posebno teško oboriti.

Herson, koji je sada grad na prvoj liniji na jugu Ukrajine nakon što je oslobođen od ruskih snaga u novembru, pogođen je najmanje dva puta.

U ranom jutarnjem raketnom napadu ubijen je 60-godišnji radnik komunalne službe, a četiri osobe su ranjene dok su bili na ulici i obavljali svoj posao, saopštila je regionalna vojna uprava.

65-godišnji muškarac koji je vozio automobil teško je ranjen u drugom udaru i preminuo je kada je poznanik pokušao da ga hitno odveze u bolnicu, rekao je na Telegramu regionalni guverner Oleksandar Prokudin.

Regionalno tužilaštvo saopštilo je da je najmanje 10 civila ranjeno.