Tužioci u San Francisku pokrenuli postupak za ubistvo Boba Lija

Tužioci u San Francisku pokrenuli postupak za ubistvo Boba Lija

DNK krvavog noža i video snimci ključni su dokazi protiv tehnološkog konsultanta optuženog za ubistvo osnivača aplikacije CashApp Boba Lija, koji je pronađen kako krvari u napuštenoj ulici u San Francisku u aprilu, tvrdili su tužioci u ponedeljak.

Tužilaštvo u San Francisku počelo je da iznosi svoj slučaj protiv Nime Momeni (38) na preliminarnom ročištu na kojem će sudija odlučiti da li ima dovoljno dokaza za suđenje.

Tužioci kažu da je Momeni planirao napad, odvezao Lija na osamljeno mesto i ubo ga tri puta nakon svađe u vezi sa Momenijevom mlađom sestrom.

Nisu naveli motiv, ali su ranije ponudili vremenski okvir u slučaju koji je privukao veliku pažnju medija, delom zbog Lijevog statusa u svetu tehnologije. Li je kreirao Cash App, uslugu mobilnog plaćanja, i bio je glavni direktor proizvoda kriptovalute MobileCoin.

Momeni, koji je u zatvoru od hapšenja 13. aprila, izjasnio se da nije kriv. Preti mu 26 godina doživotnog zatvora ako bude osuđen.

Hapšenje je usledilo više od nedelju dana nakon što je Li (43) pronađen u napuštenom delu centra San Franciska početkom 4. aprila. Kasnije je preminuo u bolnici.

U ponedeljak ujutru, pomoćnik okružnog tužioca Omid Talai uveo je dokaze, uključujući fotografije noža za koji tužioci kažu da je Momeni ubo Leeja, trag krvi koji je Li ostavio dok je teturao za pomoć, i video snimak koji pokazuje kako dvojica muškaraca napuštaju stan Momenijeve sestre zgrada pre uboda.

Talai je na saslušanju u maju rekao da je oružje deo jedinstvenog kuhinjskog seta koji pripada njegovoj sestri i da je analiza pokazala Momenijev DNK na dršci oružja i Lijev DNK na krvavom sečivu. Policija je na licu mesta pronašla nož sa oštricom od 4 inča (10 centimetara).

Sam Zangeneh, jedan od Momenijevih advokata, sugerisao je novinarima u ponedeljak tokom pauze da je istraga koju je sprovela policija San Franciska daleko od temeljne.

Pitao je zašto je gumena drška noža testirana samo na DNK, a ne na otiske prstiju. Rozalin Ček, istražitelj SFPD mesta zločina, rekla je da je teško skinuti otiske sa gume.

„Kada želite da vidite da li neko nešto dodiruje, uradite analizu otiska prsta, zar ne?“ rekao je. „I nisu gotovi na ručki, što je najvažniji, relevantan deo onoga ko je, ako je uopšte, rukovao tim predmetom.

Zangeneh tek treba da razradi verziju događaja optuženog.

Momeni je doveo Zangeneha i Bradforda Cohena, obojica sa sedištem na Floridi. Njegov prvi advokat, Paula Canni, povukla se krajem maja, navodeći sukob interesa koji je odbila da otkrije.

Na poziv tužioca, Momeni je zadržan bez kaucije. Zalažući se za puštanje na slobodu do suđenja, Keni je rekao da Momeni ne predstavlja rizik od bekstva i da neće ostaviti dvoje ljudi koje najviše voli, svoju sestru i majku. Ona je rekla da Momeni treba da se bori protiv optužbi ili da se suoči sa deportacijom u Iran, zemlju iz koje je njegova majka pobegla kada su deca bila mlađa da bi pobegla od nasilnog muža.

Neimenovani Lijev prijatelj rekao je istražiteljima za ubistva da su se družili i pili sa Momenijevom sestrom dan pre uboda nožem, naveli su tužioci u svom zahtevu za odbijanje kaucije.

Prijatelj je rekao da je Momeni kasnije ispitivao Lija o tome da li se njegova sestra drogira ili se na neki drugi način ponaša neprikladno, a Li je rekao da nije.

Snimak nadzora pokazao je Li kasnije kako ulazi u otmenu Milenijumsku kulu u centru grada, gde Momenijeva sestra Hazar živi sa svojim mužem, istaknutim plastičnim hirurgom iz San Franciska Dinom Elijasnijom. Video snimak je zatim pokazao Li i Momenija kako napuštaju zgradu nešto posle 2 sata posle ponoći i odlaze Momenijevim automobilom.

Li je pronađen nešto posle 2:30 ujutru u naselju Rinkon Hil, koji ima tehničke kancelarije i kondominijume, ali malo aktivnosti u ranim jutarnjim satima.