SAD najavljuju veliki paket „vojne pomoći“ za Tajvan

SAD najavljuju veliki paket „vojne pomoći“ za Tajvan

SAD će poslati Tajvanu oružje, municiju i usluge u vrednosti do 345 miliona dolara, potvrdio je u petak predsednik Džo Bajden. Sadržaj pomoći nije objavljen, ali su mediji ranije objavili da uključuje dronove Reaper.

Bajden je odobrio „povlačenje do 345 miliona dolara u odbrambenim artiklima i uslugama Ministarstva odbrane i vojnom obrazovanju i obuci“ Tajpeju u memorandumu koji je poslat Stejt departmentu, koji upravlja takvom pomoći prema Zakonu o stranoj pomoći iz 1961.

Ni Bela kuća ni Pentagon nisu otkrili šta će sve biti uključeno u paket koji bi proizašao iz postojećih američkih vojnih zaliha. Bivši zvaničnik Pentagona koji je ranije razgovarao za Politico rekao je da će glavne stavke biti municija za malokalibarsko oružje i bespilotne letelice MK-9 Reaper.

Sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je Kongresu u maju da je u pripremi predsednički paket za Tajvan. Američki zakonodavci izdvojili su milijardu dolara za vojnu pomoć ostrvu za ovu fiskalnu godinu.

Povlačenje u petak je povrh prodaje oružja Tajpeju u vrednosti od 440 miliona dolara, koju su SAD odobrile u junu. Kina je tada protestovala zbog tog poteza kao „stvaranja tenzija i podrivanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Peking smatra Tajvan suverenom kineskom teritorijom pod svojom politikom jedne Kine. Ostrvom je vladala posebna vlada koja je pobegla sa kopna 1949. uz pomoć SAD, izgubivši građanski rat od komunista.

SAD su priznavale Tajvan kao „Republiku Kinu“ do 1979. godine, kada su uspostavile diplomatske odnose sa Pekingom kao jedinom legitimnom kineskom vladom. Međutim, Vašington nastavlja da snabdeva Tajpej oružjem i opremom i obavezao se da će braniti ostrvo u slučaju invazije sa kopna.