Trudo i Guteres izražavaju zabrinutost zbog izlaska Rusije iz sporazuma o žitu

Trudo i Guteres izražavaju zabrinutost zbog izlaska Rusije iz sporazuma o žitu

Kanada i Ujedinjene nacije dele zabrinutost zbog povlačenja Rusije iz Crnomorske inicijative za žito, izjavila je Kancelarija premijera Kanade nakon sastanka premijera Kanade Džastina Trudoa i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Antonija Gutereša, prenosi Ukrinform.

„Obojica lidera su izrazila zabrinutost zbog odluke Rusije da povuče učešće u Inicijativi za žito Crnog mora i njenog potencijalnog uticaja na globalnu bezbednost hrane, posebno među ranjivim populacijama“, navodi se u izveštaju.

Pored toga, Trudeau je osudio ilegalnu i neopravdanu invaziju Rusije na Ukrajinu i istakao „globalne posledice sukoba“.

Između ostalog, dvojica lidera razgovarali su o političkoj, bezbednosnoj i humanitarnoj krizi u Republici Haiti i postizanju Ciljeva održivog razvoja UN (SDG).

Podsetimo, Rusija je 17. jula 2023. objavila povlačenje iz Crnomorske inicijative za žito, koja je potpisana u Istanbulu 22. jula 2022. godine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je zvanična pisma predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu sa predlogom da se nastavi Crnomorska inicijativa za žito ili njen analog u trilateralnom formatu bez Rusije.