Azemi: ZSO će biti formirana pre ili kasnije, što se više odugovlači, biće gore za Kosovo i Metohiju

Azemi: ZSO će biti formirana pre ili kasnije, što se više odugovlači, biće gore za Kosovo i Metohiju

Visar Azemi iz Demokratskog saveza Kosova rekao je da će Zajednica srpskih opština biti formirana pre ili kasnije, te da će, što se duže bude čekalo na to, biti gore za Kosovo, prenosi prištinska Koha. Azemi je naveo da svaki put kada pregovara sa Beogradom u Briselu, Priština je prinuđena na ustupke na svoju štetu.

„Imamo međunarodnu obavezu za Zajednicu. A Zajednica, ako se ne formira danas, formiraće se sutra, ako se ne formira sutra, formiraće se za pet ili deset godina. Nema rešenja, a da se to ne uradi. Što više budemo odugovlačili, biće gore jer svaki put kada sednemo za sto da razgovaramo o takvim sporazumima sa Srbijom, moramo da pravimo ustupke na štetu Kosmeta”, rekao je Azemi.

Kaže da je Kurtijeva vlada to pitanje podigla na drugu fazu, na samoupravljanje.

„To je neka vrsta autonomije. Mi kao država moramo da razmislimo o tome, zato je važno da na Kosovu o tome razmisle ustavne i pravne institucije i da one to sačine i vide šta je svima od koristi. Novi put DSK je identitetski put za uklanjanje Kosova sa dva puta. Ta dva puta su Kurtijeva izolacija i afere sa auto-putem, kupovina zemlje za cente i razni zločini koji su se dešavali za vreme prethodnih vlada”, naglasio je Azemi.

Program upravljanja DSK, dodaje, biće predstavljen posle letnje pauze.

Azemi je dodao da je aktuelna Vlada napravila dramu po pitanju situacije na severu, a onda ponovo prihvatila uslove međunarodnog faktora koji su traženi na početku. Dodao je da boravak predsednika opštine Leposavić Ljuljzima Hetemija, dva meseca u zgradi opštine, koji je uporedio sa rijalitijem „Veliki brat”, nije pobeda.

„Nacionalni interes je bio ugrožen kada smo pravili drame, a mi smo se ipak vratili i prihvatili uslove koji su od nas traženi na početku. Samo smo izgubili vreme, nije da smo nešto dobili. Ponovo idemo na vanredne izbore”, rekao je Azemi.

Prema njegovim rečima, pristup premijera Albina Kurtija je „sramotan i štetan” za Kosovo i Metohiju.

„Katastrofalan je, ne samo sramotan, već i štetan jer je to Kosovo učinilo sankcijama. Ne ovako, jer Kosovo zaslužuje više i bolje”, rekao je Azemi.