Lukašenko odobrio proceduru za lišavanje državljanstva zbog „ekstremizma“

Lukašenko odobrio proceduru za lišavanje državljanstva zbog „ekstremizma“

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odobrio je ukaz kojim se dopunjava postupak za lišavanje državljanstva zbog „ekstremizma”, piše „Evropska istina“.

Lukašenko je 21. jula odobrio tekst zakletve građana i spisak onih koji su izuzeti od nje, kao i proceduru podnošenja materijala predsedniku u vezi sa gubitkom državljanstva „zbog učešća u ekstremističkim aktivnostima ili nanošenja ozbiljne štete interesima Republike Belorusije od strane lica koja se nalaze van zemlje“.

Uredba je nastavak najnovijih izmena zakona o državljanstvu, koje su stupile na snagu 11. jula, a koje su omogućile da se Belorusima koji su napustili zemlju oduzmu državljanstvo „zbog ekstremizma” ili „nanošenja štete državi”.

Pošto ustav ne dozvoljava lišavanje državljanstva Belorusije, ova odredba je formulisana kao „gubitak državljanstva” na osnovu sudske presude za relevantne prekršaje.

Podsetimo, Vrhovni sud Belorusije je krajem juna potvrdio 15-godišnju kaznu u odsustvu liderki beloruske opozicije Svitlani Tihanovskoj i njenim saradnicima.

U Belorusiji je blokirano i nekoliko ukrajinskih medija zbog „diskreditacije“ Lukašenka.