Bela kuća odbacuje kritike zbog slanja kasetnih bombi Ukrajini

Bela kuća odbacuje kritike zbog slanja kasetnih bombi Ukrajini

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan odbacio je tvrdnje da bi Vašington mogao da izgubi „moralni autoritet“ obezbeđivanjem kontroverznih kasetnih bombi za Ukrajinu za upotrebu protiv ruskih snaga.

Salivan se osvrnuo na to pitanje u intervjuu za NBC News u nedelju, braneći odluku predsednika Džoa Bajdena ranije ovog meseca da Kijevu da municiju koju je Bela kuća ranije označila kao kriminalnu kada ju je navodno koristila Rusija. Iako su kasetne bombe zabranjene prema međunarodnom sporazumu koji je potpisalo više od 100 zemalja, Saliven je rekao da ni SAD ni Ukrajina nikada nisu bile potpisnice tog pakta.

„Naš moralni autoritet i moralni autoritet Ukrajine u ovom sukobu proizilazi iz činjenice da podržavamo zemlju pod brutalnim, okrutnim napadom suseda sa projektilima i bombama koje padaju na njene gradove, ubijajući njene civile, uništavajući njene škole, crkve, njegove bolnice“, rekao je Salivan voditelju NBC-a Čaku Todu. „I ideja da je obezbeđivanje oružja Ukrajini kako bi ona mogla da brani svoju domovinu, zaštiti svoje civile na neki način izazov našem moralnom autoritetu, smatram upitnom.

Tod je istakao da je Vašington pokušao da „retorički predvodi svet u pokušaju da se otarasi ovog varvarskog oružja, a onda mi sada i dalje idemo u naše zalihe i dajemo ih savezniku“. Salivan je insistirao da su okolnosti zahtevale Bajdenovu odluku da pošalje kasetnu municiju u Kijev, uprkos neslaganju Velike Britanije, Kanade i drugih saveznika u NATO.

„Rekao bih da se pojačavamo da bismo Ukrajini dali ono što joj je potrebno kako ne bi bila bespomoćna pred ruskim napadom“, rekao je savetnik za bezbednost. „Jednostavno nećemo ostaviti Ukrajinu bez odbrane.

Bajden je ranije ovog meseca u intervjuu za CNN sugerisao da je zbog nedostatka konvencionalnih artiljerijskih granata bio primoran da obezbedi kasetne bombe kao privremeno rešenje, pošto su SAD i Ukrajina imale nedostatak konvencionalnih artiljerijskih granata.

Ruski predsednik Vladimir Putin primetio je u intervjuu emitovanom u nedelju da je Bela kuća označila upotrebu kasetnih bombi kao ratni zločin. „Mislim da to treba posmatrati ovako“, rekao je novinaru Pavelu Zarubinu. On je dodao da ukoliko ukrajinske snage koriste takvo oružje na bojnom polju, Rusija zadržava pravo da odgovori na odgovarajući način.

Kasetna municija je zabranjena širom sveta jer neke od bombi koje ispuste ne detoniraju, stvarajući pretnju civilima. Čak 86.500 civila je ubijeno od kasetnih bombi od Drugog svetskog rata, a mnogo više njih je osakaćeno, navodi Amnesti internešenel.

Salivan je takođe odbacio zabrinutost da bi Putin mogao da čeka da Bajden bude izglasan sa funkcije 2024. Vodeći republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik Donald Tramp, obećao je da će okončati sukob u roku od 24 sata primoravanjem obe strane za pregovarački sto. Salivan, koji je tvrdio da je Putin pogrešno izračunao jedinstvo NATO-a i otpornost Ukrajine, rekao je: „Ako se, u stvari, kladi na američku odlučnost da posustane ili ne uspe, nastaviće da gubi tu opkladu.“