Predsednik Južne Koreje Jun u Ukrajini će se sastati sa Zelenskim

Predsednik Južne Koreje Jun u Ukrajini će se sastati sa Zelenskim

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jel bio je u poseti Ukrajini u subotu radi razgovora sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, saopštila je kancelarija predsednika Južne Koreje.

Iznenadno putovanje usledilo je nakon što je Jun prisustvovao samitu NATO-a u Litvaniji i posetio Poljsku ove nedelje, gde je izrazio solidarnost sa Ukrajinom i istražio načine da podrži njenu borbu protiv ruske invazije.

Jun je posetio mesto masovnih ubistava u Buči u blizini glavnog grada Kijeva, pre nego što je posetio Irpin, stambenu oblast koja je pretrpela velike raketne napade. Očekivalo se da će nakon toga održati samit sa Zelenskim, saopštila je njegova kancelarija.

Američki saveznik i izvoznik oružja u usponu, Južna Koreja se suočila sa ponovnim pritiskom da obezbedi oružje Ukrajini, čemu se Ioonova administracija odupirala u korist humanitarne i finansijske pomoći, oprezna zbog uticaja Rusije na Severnu Koreju.

Jun je rekao ove nedelje da se njegova administracija sprema da pošalje opremu za deminiranje i hitna pomoć, na zahtev Ukrajine, i da će se pridružiti povereničkom fondu NATO-a za Ukrajinu.

Iako Junova poseta nije bila sasvim neočekivana, ona je „veoma značajna“ s obzirom na to da je nekoliko drugih azijskih lidera posetilo Ukrajinu, rekao je Ramon Pačeko Pardo, korejski predsedavajući u Briselskoj školi upravljanja.

Da li Ioonova poseta signalizira promenu u politici ka pružanju veće podrške Ukrajini, ostaje da se vidi, ali putovanje sugeriše pečat odobrenja Kijeva za pomoć koju je Seul do sada slao, rekao je on.

„Ako ide, to je zato što mu je Zelenski dozvolio da ode, jer smatra da Koreja čini dovoljno da to opravda“, rekao je Pačeko Pardo, dodajući da to takođe sugeriše da Južna Koreja možda čini više da podrži Ukrajinu iza kulisa.

Zelenski je zamolio Juna da pojača vojnu podršku kada su se prvi put sreli u maju.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da razgovara o izvozu municije u SAD, ali je navelo da su delovi medijskog izveštaja da je Seul pristao da pošalje artiljerijske metke u SAD za isporuku Ukrajini netačni.

„Smatramo rusku invaziju na Ukrajinu kao izazov za slobodu, ljudska prava i vladavinu prava međunarodne zajednice“, rekao je Jun nakon sastanka sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom u četvrtak, dodajući da bi Južna Koreja mogla da bude dobar partner u obnovi Ukrajine.

Ministarstvo za zemljište, infrastrukturu i transport Južne Koreje saopštilo je u petak da planira da podrži rekonstrukciju ukrajinske infrastrukture, poput transporta, energetike i industrije.

Južnokorejske kompanije i kompanije u Ukrajini i drugim zemljama potpisale su u petak sporazume o saradnji u obnovi Ukrajine, navodi se u saopštenju ministarstva.