Visoki kineski diplomata poziva na stabilne veze sa Indijom dok vojne tenzije tinjaju

Visoki kineski diplomata poziva na stabilne veze sa Indijom dok vojne tenzije tinjaju

Najviši kineski diplomata Vang Ji rekao je indijskom ministru spoljnih poslova da bilateralne veze moraju biti stabilizovane, pošto dva azijska suseda traže načine da ublaže tinjajuće vojne tenzije duž svoje ogromne granice.

Na marginama sastanaka ASEAN-a u glavnom gradu Indonezije Džakarti, Vang je rekao indijskom ministru spoljnih poslova Subramanjamu Džaišankaru da je potrebna međusobna podrška dve nacije umesto sumnje, navodi se u čitanju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Indija i Kina dele granicu od 3.800 km (2.360 milja), od kojih je veliki deo loše obeležen, i vodile su kratak, ali krvavi rat oko nje 1962.

Od 1990-ih, veze su se poboljšale nakon niza graničnih sporazuma, a Kina je sada drugi po veličini trgovinski partner Indije.

Međutim, neuspeh 2020. godine, kada je 20 indijskih vojnika i četiri kineska vojnika ubijeno u prsa u prsa tokom graničnog sukoba, podstakao je obe vojske da utvrde položaje i rasporede veliki broj trupa i opreme.

Nekoliko rundi vojnih i diplomatskih razgovora pomoglo je da se smanje tenzije između dve vojske, ali Nju Delhi je situaciju na granici opisao kao krhku i opasnu.

Kina i Indija moraju da rade u istom pravcu kako bi pronašle rešenje za granična pitanja prihvatljivo za obe strane, rekao je Vang Džaišankaru tokom njihovog sastanka u petak.

„Dve strane treba da podržavaju jedna drugu i da postižu stvari zajedno, umesto da jedna drugu iscrpljuju ili sumnjaju“, rekao je Vang.

Indija i Kina ne bi trebalo da dozvole da određena pitanja definišu njihov ukupni odnos, rekao je on.

Dve strane su se složile da što pre održe sledeću rundu razgovora na nivou vojnih komandanta o graničnim pitanjima, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Od 2020. godine, Nju Delhi je takođe pojačao kontrolu kineskih preduzeća, zabranivši više od 300 kineskih aplikacija, uključujući TikTok. Takođe je pojačala kontrolu investicija kineskih firmi.

Povodom nedavnih ograničenja Indije protiv kineskih kompanija, Vang je pozvao na fer, transparentno i nediskriminatorno poslovno okruženje za kineske kompanije.