Indijski Modi će pojačati veze u petoj poseti UAE

Indijski Modi će pojačati veze u petoj poseti UAE

Indijski premijer Narendra Modi boravi u subotu u poseti naftom bogatim Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), dok te zemlje žele da unaprede ekonomsku saradnju u sektoru energetike i infrastrukture. Predviđeno je da se premijer sastane sa predsednikom UAE i vladarom Abu Dabija, šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, zajedno sa drugim visokim liderima. Ovo je Modijevo peto putovanje u naciju otkako je izabran 2014.

Razgovori će se verovatno usredsrediti na saradnju po globalnim pitanjima, s obzirom na to da Indija ovogodišnje predsedava G20 i da će biti domaćin predstojećeg samita u septembru, gde su UAE specijalni pozvani Nju Delhija, dok UAE imaju rotirajuće predsedavanje UN o klimatskim promenama Konferencija, koja će se održati u Dubaiju od 30. novembra do 12. decembra. Razgovori će se verovatno fokusirati i na infrastrukturne projekte na Bliskom istoku, pošto Indija i UAE zajedno sa SAD i Saudijskom Arabijom planiraju da zajednički razviju sveobuhvatnu železničku mrežu u regionu.

Indijski ministar spoljnih poslova Vinaj Mohan Kvatra rekao je na brifingu za medije u sredu da „Sveobuhvatno strateško partnerstvo Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata stalno jača i poseta će biti prilika da se identifikuju načini da se ovo napreduje u različitim domenima kao što su energija, obrazovanje, zdravstvena zaštita, sigurnost hrane, fintech, odbrana i kultura.”

Bilateralna trgovina između dve zemlje dobila je veliki podsticaj u februaru prošle godine nakon što su Indija i UAE potpisali Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu (CEPA), koji je stupio na snagu u maju. CEPA je donela prednosti za obe zemlje, uključujući veći pristup tržištu, niža ili eliminisana tarifna pravila, jednostavnije carinske procedure, jasna i transparentna pravila i konkurenciju zasnovanu na pravilima. Nekoliko radno intenzivnih industrija kao što su uljarica i ulja, pića, pamuk, riba i riblji proizvodi, tekstil, odeća, dragulji i nakit, koža, obuća, farmaceutski proizvodi i drugi inženjerski proizvodi bili su direktni korisnici pakta.

Bilateralna nenaftna trgovina dostigla je 50,5 milijardi dolara, što predstavlja godišnji porast od 5,8 odsto, u prvih 12 meseci od potpisivanja CEPA, pokazuju vladini podaci. Prošlog meseca, indijski ministar trgovine Pijuš Gojal najavio je da će bilateralna trgovina ne-naftnim proizvodima verovatno dostići 100 milijardi dolara do 2030. godine.

UAE su se pojavili kao četvrti najveći investitor u Indiji tokom 2022-23, prema podacima indijskog Odeljenja za promociju industrije i unutrašnje trgovine (DPIIT), koje je pokazalo trostruki skok sa 1,03 milijarde dolara na 3,35 milijardi dolara. Indija je drugi najveći trgovinski partner UAE posle SAD, sa 9% ukupne spoljne trgovine i 14% u izvozu koji nije nafta.

UAE obezbeđuju zaposlenje za preko 3,5 miliona Indijaca i glavni su izvor priliva doznaka za Indiju. Premijer Modi je prošle godine svratio u UAE, vraćajući se sa samita G7 u Nemačkoj. On se sastao sa predsednikom Al Nahjanom kako bi izrazio saučešće povodom smrti bivšeg predsednika šeika Kalife bin Zajeda Al Nahjana u maju prošle godine.