SAD, Japan i Južna Koreja u zajedničkom saopštenju osuđuju severnokorejsko lansiranje projektila

SAD, Japan i Južna Koreja u zajedničkom saopštenju osuđuju severnokorejsko lansiranje projektila

Ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) od strane Severne Koreje ove nedelje krši više rezolucija UN i ugrožava mir i stabilnost u regionu, naveli su u petak Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan u zajedničkom saopštenju u kojem osuđuju lansiranje, prenosi Rojters.

Raketa, ispaljena sa istočne obale Severne Koreje u sredu, letela je 74 minuta do visine od 6.000 km i dometa od 1.000 km, prema Japanu, što bi bilo najduže vreme leta za severnokorejski korejski projektil.

„Ovo predstavlja jasno, flagrantno kršenje više rezolucija Saveta bezbednosti UN i predstavlja ozbiljnu pretnju miru i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i šire“, rekli su najviši strani zvaničnici SAD, Južne Koreje i Japana u zajedničkom saopštenju.

Zemlje su pozvale Severnu Koreju da „prestane sa svojim nezakonitim i eskalirajućim akcijama i da se odmah vrati dijalogu“, dodaje se u saopštenju.

Zvaničnici – američki državni sekretar Antoni Blinken, japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši i ministar spoljnih poslova Južne Koreje Park Jin – sastali su se u petak na marginama Regionalnog foruma ASEAN-a u Džakarti, u Indoneziji.

Blinken je na tom sastanku ponovo potvrdio „gvozdenu posvećenost“ Sjedinjenih Država odbrani Japana i Južne Koreje, navodi se u odvojenom saopštenju američkog Stejt departmenta.

„Nastavak razvoja svojih nuklearnih i balističkih raketnih sposobnosti Severne Koreje samo će ojačati rešenost tri zemlje i međunarodne zajednice da postignu potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva“, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka.

Lansiranje je usledilo nakon žestokih žalbi iz Severne Koreje poslednjih dana, optužujući američke špijunske avione da lete iznad voda njene ekskluzivne ekonomske zone, osuđujući nedavnu posetu Južnoj Koreji američke podmornice krstareće rakete na nuklearni pogon i obećavajući da će preduzeti korake kao reakciju.