Modeli mogu predvideti limfedem povezan sa rakom dojke

Modeli mogu predvideti limfedem povezan sa rakom dojke

Preoperativni i postoperativni modeli su veoma precizni za predviđanje limfedema povezanog sa rakom dojke (BCRL), prema studiji objavljenoj na internetu 12. jula u JAMA Surgeri.

Danielle H. Rochlin, MD, iz Memorial Sloan Kettering Cancer Centra u Njujorku, i kolege su sproveli prognostičku studiju koja je uključivala žene sa rakom dojke koje su bile podvrgnute disekciji aksilarnih limfnih čvorova (ALND) ili biopsiji sentinel limfnih čvorova (SLNB) od 2020. do 2020. za kreiranje jednostavnog i tačnog modela predviđanja za BCRL. Uključeni su podaci za 1.882 pacijentice (srednja starost 55,6 godina).

Istraživači su otkrili da je u proseku praćenja od 3,9 godina, 11,6 procenata pacijenata dijagnostikovano sa BCRL. Stopa BCRL-a bila je značajno viša među crnkinjama u poređenju sa ženama iz Azije, belkinje i drugih rasa (22,1 procenata naspram 12,5, 10,1 i 14,8 procenata, respektivno). Tačnost za model 1 (preoperativni), koji je uključivao starost, težinu, visinu, rasu, ALND/SLNB status, bilo koju terapiju zračenjem i bilo koju hemoterapiju, bila je 73,0 procenata, osetljivost je bila 76,6 procenata, specifičnost je bila 72,5 procenata, a površina ispod kriva radne karakteristike prijemnika (AUC) bila je 0,78 na graničnoj vrednosti od 0,18.

Za model 2 (postoperativni), koji je uključivao starost, težinu, rasu, ALND/SLNB status, bilo koju hemoterapiju i oticanje ruku koje je prijavio pacijent, tačnost je bila 81,1 procenata, osetljivost je bila 78,0 procenata, specifičnost je bila 81,5 procenata, a AUC je bio 0,86 na granici od 0,10. Viši AUC su primećeni za oba modela na spoljnoj ili internoj validaciji.

„Sprovođenjem ovih prediktivnih modela u formatu okrenutom pacijentu u okviru kliničke nege, naš cilj je da usmerimo pacijente na odgovarajuće preoperativne i postoperativne intervencije na način koji balansira preciznost i praktičnost“, pišu autori.

Dva autora su otkrila veze sa biofarmaceutskom, medicinskom industrijom i izdavačkom industrijom.