Farbanje 2% Zemlje belom bi zaustavilo globalno zagrevanje

Farbanje 2% Zemlje belom bi zaustavilo globalno zagrevanje

2021. godine, istraživači sa Univerziteta Purdue objavili su da su razvili najbelju boju na Zemlji.

Boja je toliko bela da može da reflektuje preko 98% svetlosti. Ovo je posebno korisno jer svetlost stvara toplotu – a mi ovde na Zemlji smo malo vrući ovih dana.

Ako se koristi na zgradi, kažu istraživači, boja bi smanjila temperaturu na površini, snizila temperaturu unutra i smanjila potrebu za klimatizacijom. Ali šta ako postoji još veća primena, poput smanjenja temperature cele planete?

Prema Džeremiju Mandejju, profesoru elektrotehnike i računarstva na Univerzitetu Kalifornije u Dejvisu, koji istražuje čistu tehnologiju, ako je materijal poput Purduove boje prekrivao 1-2% Zemljine površine, količina svetlosti bi se odbijala nazad u svemir bi smanjio količinu toplote koju apsorbuje planeta dovoljno da stabilizuje globalne temperature.

Drugim rečima, to bi moglo učiniti mnogo u rešavanju klimatskih promena. Osim toga, rekao je Mandej za Njujork tajms, količina svetlosti koja se odbija nazad u svemir ne bi mnogo štetila kosmosu. „To bi bilo kao da sipate šolju obične vode u okean“, rekao je za Tajms.

Ali koliko je veliko 1–2% Zemljine površine? Ukupna površina Zemlje je oko 197 miliona kvadratnih milja (i većina toga je voda), tako da bi boja trebalo da pokrije između otprilike 2 miliona i 4 miliona kvadratnih milja.

Za referencu, ukupna kopnena površina Sjedinjenih Država je nešto više od 3,5 miliona kvadratnih milja, tako da bismo morali da pokrijemo zemlju belom bojom od mora do mora obojenog bojom.

To bi bilo puno boje. MNOGO.

Ako pretpostavimo da nova boja deluje kao komercijalna boja, kao što sugerišu istraživači Purdue, galon bi pokrivao oko 400 kvadratnih stopa, trebalo bi nam otprilike 139 milijardi galona super-duper bele boje da pokrijemo samo 1% površine Zemlje.

Naravno, taj broj se udvostručuje ako treba da pokrijemo 2% površine. I ništa od ovoga ne uzima u obzir koliko bi bilo teško slikati okeane, pustinje i drveće.

Farbanje stvari u belo da bi se smanjile temperature nije nov koncept. Samo se vozite po mojoj rodnoj državi Teksas i vidite koliko je automobila belih.

Mnoga mesta širom sveta već farbaju površine u belo, a Purdueova nova boja će pomoći. Ali to pokazuje da je pred nama dug put pre nego što se problem reši.