Kolumbija: Krčenje šuma palo za 29 odsto u 2022

Kolumbija: Krčenje šuma palo za 29 odsto u 2022

Krčenje šuma u ​​Kolumbiji palo je za 29,1 odsto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu podstaknuto naglim padom u regionu Amazonije u toj zemlji, saopštila je vlada u sredu, što je najniži nivo od 2013. godine.

Vlada levičarskog predsednika Gustava Petra kaže da joj je prioritet zaštita životne sredine Kolumbije i pozvala je bogate nacije da otkažu spoljni dug u zamenu za očuvanje područja poput Amazona, za čije uništavanje naučnici kažu da rizikuje pogoršanje globalnih klimatskih promena.

Na nacionalnom nivou, krčenje šuma je prošle godine palo za nešto više od 500 kvadratnih kilometara (193 kvadratnih milja) na nešto više od 1.235 kvadratnih kilometara (477 kvadratnih milja). To je manje sa 1.741 kvadratnih kilometara u 2021. i premašilo je cilj vlade da smanji stopu na 1.400 kvadratnih kilometara godišnje do 2026.

„Ove godine imamo veoma dobro smanjenje iznad cilja. Pitanje je da li ćemo to moći da izdržimo 2024, 2025. i 2026. godine“, rekla je ministarka životne sredine Susana Muhamad novinarima u Bogoti.

Muhamad je smanjenje krčenja šuma pripisao vladi koja radi sa lokalnim zajednicama, plaćajući im da čuvaju šume i usmjeravajući krivične istrage protiv onih za koje se sumnja da su finansirali destruktivne aktivnosti.

Kolumbija je jedna od mega raznolikih zemalja na svetu i, kao i susedne zemlje, uključujući Brazil, je pogođena krčenjem šuma uzrokovanom stočarstvom, usevama droge i ilegalnim rudarstvom.

Smanjenje krčenja šuma takođe je verovatno bilo povezano sa naređenjima disidentskih grupa gerilaca FARC-a kojima se zabranjuje krčenje šuma i paljenje u nekim regionima, rekao je Rodrigo Botero, generalni direktor grupe za zastupanje Fondacije za očuvanje i održivi razvoj.

Nivo krčenja šuma prošle godine bio je najniži od 2013, rekao je Muhamad.

Krčenje šuma u ​​amazonskim provincijama, gde se odvija većina aktivnosti, značajno je opalo, navodi ministarstvo životne sredine u svom izveštaju, sa smanjenjem od 50 odsto samo u provinciji Kaketa.

Uprkos razbijanju cilja smanjenja krčenja šuma, i vlada i Botero su upozorili da se ne proglašava pobeda.

„To je cifra koja je sigurno veoma nestabilna, ranjiva i još uvek ima mnogo faktora da se može kontrolisati“, rekao je Botero u audio zapisima poslatim novinarima, preneo je Rojters.