Kuba osuđuje rezoluciju Evropskog parlamenta koja poziva na sankcije predsedniku

Kuba osuđuje rezoluciju Evropskog parlamenta koja poziva na sankcije predsedniku

Nacionalna skupština Kube saopštila je u sredu da „snažno osuđuje” rezoluciju Evropskog parlamenta, u kojoj se kritikuje stanje ljudskih prava u zemlji i poziva na sankcije EU protiv kubanskog predsednika Migela Dijaz-Kanela i drugih najviših zvaničnika, piše Rojters.

„Evropskom parlamentu nedostaje moralni, politički i pravni autoritet da sudi Kubi“, navodi se u saopštenju kubanskog parlamenta. „Ovo bi moglo dovesti u sumnju ciljeve EU u nastojanju da ponovo pokrene svoje odnose sa Latinskom Amerikom i Karibima.

Lideri EU sastaće se sledeće nedelje u Briselu sa šefovima država Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC), njihovog prvog dvoregionalnog samita u poslednjih osam godina.

Očekuje se da će razgovarati o pitanjima kao što su klimatske promene, finansiranje razvoja i bezbednosna kriza na Haitiju. Kuba je u ponedeljak rekla da želi jače odnose, ali je optužila EU da je neprozirna i manipulativna u svojim pripremama.

Rezolucija Evropskog parlamenta predlaže da „autokratski režimi ne bi trebalo da učestvuju na takvim samitima“ i oštro osuđuje stanje ljudskih prava na Kubi, navodeći da bi to moglo da ugrozi sporazum o saradnji između Kube i EU, njenog glavnog trgovinskog partnera iz 2016.

Takođe se poziva na „trenutno i bezuslovno oslobađanje“ „nepravedno zatočenih zatvorenika“. Stotine Kubanaca ostaju u zatvoru nakon antivladinih protesta u julu 2021. godine, najvećih od revolucije Fidela Kastra 1959. godine.

Komunistička vlada Kube kaže da su zatvorenici počinili zločine uključujući napade, vandalizam i pobunu.

Visoki diplomata EU Žozep Borel posetio je ostrvo u maju gde je kritikovao Sjedinjene Države zbog njihovog 60-godišnjeg trgovinskog embarga i rekao da EU nema „ni kapacitet ni volju da nametne promene na Kubi“. U rezoluciji Evropskog parlamenta navodi se da „duboko žali“ zbog ovog komentara.

Kubanska nacionalna skupština je zauzvrat nazvala rezoluciju „veoma ometajućom“.

Borel je u maju rekao da će specijalni predstavnik EU za ljudska prava Eamon Gilmore posetiti ostrvo u novembru da proceni posledice protesta 2021.