Iran: Američka mornarica je pomagala krijumčare goriva

Iran: Američka mornarica je pomagala krijumčare goriva

Iranski admiral rekao je u ponedeljak da je više američkih aviona pokušalo da spreči mornaricu Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) da se ukrca na naftni tanker za koji se sumnja da je krijumčario.

Osoblje mornarice IRGC-a je 6. jula vršilo inspekciju broda po imenu NADA 2 koji je bio umešan u šverc iranske nafte i gasa u Persijskom zalivu, što su Amerikanci pokušali da spreče nizom rizičnih i neprofesionalnih radnji“, rekao je kontraadmiral Ramazan Zirahi. novinska agencija Tasnim.

Zirahi komanduje drugim pomorskim okrugom IRGC-a, sa sedištem u Bušeru. Rekao je Tasnimu da su njegovi ljudi presreli radio saobraćaj između kapetana broda i „američkog komandnog i kontrolnog centra u regionu“. 5. flota se nalazi u Bahreinu.

Amerikanci su navodno rekli kapetanu da ugasi brodske motore i sačeka da bude spasen. Zirahi je tvrdio da je 5. flota tada poslala dva aviona za kopneni napad A-10, špijunski avion P-8A Posejdon, dva helikoptera Black Havk, bespilotnu letelicu MK-9 i „patrolna plovila“ na lokaciju, ali na kraju nije uspela da spreči zaplenu broda.

U petak je novinska agencija Fars javila da je tanker pod zastavom Emirata doveden u luku Bušer sa 12 članova posade iz četiri različite zemlje. Iranske vlasti saopštile su da su zaplenile preko milion litara prokrijumčarenog goriva.

Američka mornarica je tada saopštila da je „pratila“ presretanje broda u međunarodnim vodama, ali je „odlučila da više ne odgovara“, rekao je komandant Tim ​​Hokins, portparol Pete flote.

Hokins je dao detaljnu izjavu o dva incidenta 5. jula, kada je 5. flota rasporedila dron MK-9, avion P-8 Poseidon i razarač vođenih raketa USS McFaul u Omanskom zalivu, kao odgovor na pokušaje IRGC-a da zapleni dva tankera za naftu. U rasponu od oko tri sata, brodovi IRGC-a su se približili TRF Mossu ​​pod zastavom Maršalovih ostrva i Ričmond Voiageru pod zastavom Bahama, ali su se povukli kada se američki razarač približio, saopštila je američka mornarica.

SAD insistiraju da Iran predstavlja „jasnu pretnju regionalnoj pomorskoj bezbednosti i globalnoj ekonomiji“ i optužuju Teheran da je „maltretirao, napao ili zaplenio skoro 20 trgovačkih brodova pod međunarodnom zastavom“ od 2021.