Ogromna solarna oluja ove nedelje će osvetliti američko nebo zadivljujućim aurorama

Ogromna solarna oluja ove nedelje će osvetliti američko nebo zadivljujućim aurorama

Severno svetlo bi u četvrtak moglo da bude vidljivo iz 17 američkih država, uključujući mesta na jugu do Merilenda, preneo je Asošiejted pres.

Šareni prikaz neba, koji je takođe poznat kao aurora borealis, najčešće se viđa na mestima kao što su Kanada i Skandinavija, ali predstojeća solarna oluja znači da se očekuje da će svetla biti vidljiva iz delova SAD.

Kako prenosi AP, Geofizički institut na Univerzitetu Aljaske u Ferbanksu očekuje „auroralnu aktivnost“ na Aljasci, Oregonu, Vašingtonu, Ajdahu, Montani, Vajomingu, Severnoj Dakoti, Južnoj Dakoti, Minesoti, Viskonsinu, Mičigenu, Njujorku, Nju Hempširu. , Vermont, Indijana, Mejn i Merilend.

Ljudi u delovima zemlje, uključujući Anapolis, Merilend i Bojs u Ajdahu, takođe bi trebalo da mogu da vide svetla nisko na horizontu, dodaje se u izveštaju.

Da biste videli auroru, od vitalnog je značaja imati „vedro i tamno nebo“, prema Geofizičkom institutu, koji dodaje da je „najbolje vreme za posmatranje aurore tri ili četiri sata oko ponoći, ali se aurora javlja tokom cele noći“.

Oni koji se nadaju dobrom pogledu trebalo bi da se udalje od svetla grada između 22 sata. i 2 sata ujutru po lokalnom vremenu, preporučila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu, prema AP-u.

Aurora nastaje kada se solarni vetar – tok naelektrisanih čestica – sudari sa magnetnim poljem Zemlje, uzrokujući da atomi svetle.

Svetla u četvrtak će biti vidljivija jer će prognozirana solarna oluja dovesti do pojačane auroralne aktivnosti.

Solarni maksimumi – kada je solarna aktivnost najveća – dešavaju se otprilike svakih 11 godina. Očekuje se da će trenutni ciklus dostići vrhunac 2024. godine, što je dovelo do više solarnih oluja i auroralnih aktivnosti čak na jugu do Kalifornije i Arizone.

Prema Geofizičkom institutu, u jednom retkom događaju 1958. godine, severno svetlo je bilo vidljivo čak i iz Meksiko Sitija.