Komičarka Sara Silverman tuži Metu, OpenAI zbog kršenja autorskih prava

Komičarka Sara Silverman tuži Metu, OpenAI zbog kršenja autorskih prava

Komičarka Sara Silverman i dva autora podneli su tužbe za kršenje autorskih prava protiv Meta platformi i OpenAI zbog navodnog korišćenja njihovog sadržaja bez dozvole za obuku jezičkih modela veštačke inteligencije.

Predložene grupne tužbe koje su u petak podneli Silverman, Ričard Kadri i Kristofer Golden na saveznom sudu u San Francisku navode da su matična kompanija Fejsbuka Meta i proizvođač ChatGPT OpenAI koristili materijal zaštićen autorskim pravima za obuku botova za ćaskanje.

Meta i OpenAI, privatna kompanija koju podržava Microsoft Corp, nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar u nedelju.

Tužbe naglašavaju pravne rizike sa kojima se susreću programeri botova za ćaskanje kada koriste mnoštvo materijala zaštićenog autorskim pravima za kreiranje aplikacija koje daju realne odgovore na upite korisnika.

Silverman, Kadrei i Golden navode da su Meta i OpenAI koristili svoje knjige bez ovlašćenja da razviju svoje takozvane velike jezičke modele, koje njihovi proizvođači predstavljaju kao moćne alate za automatizaciju zadataka repliciranjem ljudskog razgovora.

U svojoj tužbi protiv Mete, tužioci navode da procurele informacije o poslovanju kompanije sa veštačkom inteligencijom pokazuju da je njihov rad korišćen bez dozvole.

U tužbi protiv OpenAI-a se navodi da rezimei rada tužilaca koje je napravio ChatGPT ukazuju na to da je bot obučen za njihov sadržaj zaštićen autorskim pravima.

„U rezimeima su neki detalji pogrešni“, ali i dalje pokazuju da ChatGPT „zadržava znanje o određenim radovima u skupu podataka za obuku“, kaže se u tužbi.

U tužbama se traži neodređena novčana šteta u ime nacionalne klase vlasnika autorskih prava čija su dela navodno povređena.