Asteroid nazvan po portugalskom astrofizičaru

Asteroid nazvan po portugalskom astrofizičaru

Međunarodna astronomska unija (IAU) dala je ime asteroidu po Pedru Machadu, astrofizičaru sa Instituta za astrofiziku i svemirske nauke (IA) na Fakultetu nauka Univerziteta u Lisabonu (Portugal). Uz nominaciju Pedra Machada, bilo je preko stotinu drugih nominacija asteroida i drugih malih tela.

Prečnik mu je skoro tri kilometra i potrebno mu je četiri i po godine da završi svoju orbitu oko Sunca. Govorimo o 2001 KL160, tačnije o asteroidu 32599 Pedromachado. Radna grupa za nomenklaturu malih tela (VGSBN 2) Međunarodne astronomske unije (IAU) odlikovala je Pedra Mačada priznanjem njegovog imena asteroidu.

Saopštenje je dato na konferenciji Asteroidi, komete, meteori (ACM), koja je održana u Flagstaffu, Arizona, SAD, i objavljeno je u VGSBN Biltenu.

Pedro Mačado je specijalista za planetarne atmosfere, ali ovo je priznanje za njegov doprinos još jednoj oblasti proučavanja Sunčevog sistema: otkrivanju i karakterizaciji asteroida i drugih objekata koji se nalaze izvan Neptunove orbite, zvanih trans-Neptuni. U nekim slučajevima, ovaj rad prelazi izučavanje planetarnih atmosfera, jer uključuje proučavanje regiona prelaza između atmosfere i svemira, takozvanih egzosfera, u kojima se čestice gube u svemir.

„Neočekivana je čast i veliko zadovoljstvo videti svoje ime na listi novih asteroida“, kaže Pedro Mačado. „Veoma sam zahvalan na ovom priznanju mog rada od strane naučne zajednice“, dodaje istraživač.

32599 Pedromachado kruži oko Sunca između planeta Marsa i Jupitera, u regionu poznatom kao asteroidni pojas. Otkrivena je 2001. godine kroz program Lovell Observatori Near-Earth-Object Search (LONEOS) od strane NASA-e i Lovell opservatorije, za detekciju prostornih objekata u orbitama blizu Zemlje.

Prema procesu imenovanja astronomskih objekata, ovom asteroidu je prvobitno dodeljeno privremeno ime, 2001 KL160, koje uključuje godinu otkrića, kao i slova i brojeve koji označavaju dan u godini i redosled otkrića. Nakon što je pouzdano odredio svoju orbitu, dobio je definitivnu oznaku 32599 od strane IAU centra malih planeta. Tek od tog trenutka moglo bi se predložiti ime za ovaj asteroid za procenu od strane Radne grupe za nomenklature malih tela.

Sa ovom atribucijom, Pedro Machado se pridružuje drugim istraživačima IA, Nuno Peikinho (IA i Univerzitet Koimbra, Portugal) i Pedro Lacerda (Instituto Pedro Nunes and IA, Portugal), koji su takođe videli da je njihov rad prepoznat pripisivanjem njihovih imena asteroidima 40210. Peikinho i 10694 Lacerda.