Studija pokazuje kako upotreba nikotina tokom trudnoće može uticati na razvoj fetusa

Studija pokazuje kako upotreba nikotina tokom trudnoće može uticati na razvoj fetusa

Istraživači sa medicinskog kampusa Univerziteta Kolorado Anschutz otkrili su da vađenje nikotina tokom trudnoće možda nije bezbednije za fetus u razvoju od pušenja cigareta. Studija sugeriše da vaping nikotin ometa razvoj kostiju i pluća fetusa.

Rad je objavljen u Razvojnoj biologiji.

„Trudnice se sve više okreću vapingu sa elektronskim cigaretama kao bezbednijom alternativom cigaretama. Međutim, nikotin remeti razvoj fetusa, što sugeriše da, poput pušenja cigareta, važenje nikotina može biti štetno za fetus“, rekla je Emili Bejts, dr, vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Kolorado.

„Nikotin prolazi kroz placentu u fetalnu cirkulaciju gde može da se akumulira da bi dostigao viši nivo nego u majčinoj plazmi. Ovo remeti razvoj više organa i sistema.“

Koristeći životinjski model, Bejts i njen tim otkrili su da čak i nizak nivo para e-cigarete tokom trudnoće inhibira rast.

„Oni koji su bili izloženi vapingu završili su sa manjim i kraćim kostima tokom svog razvoja. Pored toga, otkrili smo da nikotin utiče na to koji su geni uključeni u fetalnim plućima“, rekao je Bejts koji je sarađivao sa dr Ester Vlader. docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta Kolorado.

Nalazi ukazuju na to da unošenje nikotina tokom trudnoće može biti štetno za bebu. Bejts se nada da će ova studija ohrabriti one koji se nadaju da će zatrudneti da budu oprezniji kada je u pitanju upotreba nikotina.

„Popularnost vapinga među mladim ljudima, zavisnička priroda nikotina i nedostatak percipiranih rizika sugerišu da će se vaping tokom trudnoće verovatno povećati tokom vremena“, rekao je Bejts. „Identifikovanje efekata majčinog izlaganja e-cigaretama na razvoj fetusa je od suštinskog značaja za informisanje javnih zdravstvenih poruka i zaštitu zdravlja bebe.

Diplomirani student Junus Ozekin, koji radi u Bejtsovoj laboratoriji, takođe je pomogao u studiji.