Bajden kaže da nasilje oružjem ‘razdvaja zajednice’

Bajden kaže da nasilje oružjem ‘razdvaja zajednice’

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je u utorak da nasilje oružjem razara američke zajednice nakon što su masovne pucnjave u Filadelfiji, Baltimoru i Fort Vortu odnele živote najmanje 10 ljudi uoči proslave praznika 4. jula, prenosi Rojters.

Potrebno je mnogo više akcija da bi se „pozabavila epidemijom nasilja oružjem koje razdire naše zajednice“, rekao je Bajden u saopštenju koje je objavila Bela kuća. On je pozvao republikanske poslanike u američkom Kongresu da pregovaraju sa svojim kolegama demokratama o reformi oružja.

„U našoj je moći da još jednom zabranimo jurišno oružje i magacine velikog kapaciteta, da zahtevamo bezbedno skladištenje oružja, da prekinemo imunitet proizvođača oružja od odgovornosti i da uvedemo univerzalne provere prošlosti“, rekao je Bajden u pisanim primedbama.

Bajden je ranije izneo slične molbe. Smrtonosne masovne pucnjave imaju tendenciju da ponovo podstaknu žestoku debatu o kontroli oružja u Sjedinjenim Državama.

Drugi amandman Ustava SAD koji štiti pravo na nošenje oružja je goruće pitanje za mnoge republikance, koji primaju milione dolara donacija od grupa i proizvođača za pravo na oružje.

Sjedinjene Države se ove godine bore sa velikim brojem masovnih pucnjava i incidenata nasilja iz oružja.

Do sada je 2023. godine u zemlji bilo preko 340 masovnih pucnjava, prema podacima koje je prikupio Arhiv nasilja iz oružja, koji definiše masovnu pucnjavu kao incident u kojem su upucane najmanje četiri osobe, ne računajući ubicu.

Bajdenove izjave dolaze nakon pucnjave u ponedeljak uveče u Fort Vortu u Teksasu i Filadelfiji, u kojoj su poginule tri, odnosno pet ljudi. Dan ranije, dve osobe su ubijene iz vatrenog oružja, a 28 povređeno, od kojih su polovina deca, u pucnjavi na žurci u naselju na otvorenom u Baltimoru u Merilendu.