Japan će dobiti ključnu odluku UN za puštanje vode iz Fukušime

Japan će dobiti ključnu odluku UN za puštanje vode iz Fukušime

Japan bi u utorak trebalo da dobije konačni izveštaj od nadzornog organa UN za koji se očekuje da bi mogao da odobri plan da elektrana Fukušima uništena cunamijem ispusti radioaktivnu vodu u okean u narednih 30 do 40 godine.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi počinje četvorodnevnu posetu Japanu u utorak, kada će se sastati sa premijerom Fumiom Kišidom i predati rezultate dvogodišnjeg pregleda bezbednosti.

Japan nije precizirao datum puštanja vode, dok se čeka konačna revizija IAEA i zvanično odobrenje nacionalnog regulatornog tela za nuklearnu energiju za Tokio Electric Power. Konačna reč regulatornog tela mogla bi da dođe već ove nedelje.

Vladin plan, osmišljen 2021. godine, naišao je na žestok otpor nekih suseda, uključujući Kinu, koja ga je nazvala „neodgovornim i nepopularnim“ i potencijalnom pretnjom po hranu i ekološku bezbednost. Lokalne ribarske zajednice takođe strahuju od rizika za reputaciju i daljeg gubitka poslovanja.

Japan planira da ispusti 1,3 triliona tona vode koja se koristi za hlađenje gorivih šipki fabrike u Fukušimi oštećene u ogromnom zemljotresu i cunamiju 2011. godine.

Voda je filtrirana da bi se uklonila većina radioaktivnih elemenata osim tricijuma, izotopa vodonika koji je teško odvojiti od vode. Tretirana voda će biti razblažena na znatno ispod međunarodno odobrenih nivoa tricijuma pre nego što bude puštena u Tihi okean.

Nuklearne elektrane širom sveta redovno ispuštaju otpadne vode koje sadrže tricijum iznad koncentracije TEPCO-ove prečišćene vode.

Ipak, južnokorejski potrošači su se opskrbili morskom soli prije objavljivanja, dok je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak osudilo plan i reklo da IAEA ne smije da ga odobri.