Svetska banka odobrila 700 miliona dolara za Šri Lanku

Svetska banka odobrila 700 miliona dolara za Šri Lanku

Svetska banka odobrila je u četvrtak 700 miliona dolara budžetske i socijalne podrške Šri Lanki, što je najveća tranša finansiranja za tu krizom pogođenu ostrvsku državu od sporazuma Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u martu, prenosi Rojters.

Oko 500 miliona dolara biće izdvojeno za budžetsku podršku, dok će preostalih 200 miliona dolara biti za socijalnu pomoć namenjenu onima koji su najteže pogođeni krizom.

„Kroz fazni pristup, strategija Grupe Svetske banke fokusira se na ranu ekonomsku stabilizaciju, strukturne reforme i zaštitu siromašnih i ugroženih“, rekao je u saopštenju direktor Svetske banke za Šri Lanku Faris Hadad-Zervos.

„Ako se održe, ove reforme mogu vratiti zemlju na put ka zelenom, otpornom i inkluzivnom razvoju“, rekao je Zervos.

Šri Lanka se bori sa najgorom finansijskom krizom od svoje nezavisnosti od Britanije 1948. godine nakon što je devizni kurs u zemlji dostigao rekordno nizak nivo i pokrenuo njen prvi neplaćanje spoljnog duga prošle godine.

MMF je u martu odobrio pomoć od skoro 3 milijarde dolara, za koju Šri Lanka očekuje da će doneti dodatna sredstva u iznosu do četiri milijarde dolara od Svetske banke, Azijske razvojne banke i drugih multilateralnih agencija.

Ova ostrvska država će ove nedelje objaviti program restrukturiranja domaćeg duga kako bi unapredila preradu svog duga sa vlasnicima obveznica i bilateralnim kreditorima, uključujući Kinu, Japan i Indiju.