Studija pokazuje da 130 zemalja istražuje digitalne valute centralne banke

Studija pokazuje da 130 zemalja istražuje digitalne valute centralne banke

Ukupno 130 zemalja koje predstavljaju 98 odsto globalne ekonomije sada istražuju digitalne verzije svojih valuta, od kojih je skoro polovina u naprednoj fazi razvoja, pilota ili lansiranja, pokazuje studija.

Istraživanje istraživačkog centra Atlantskog saveta sa sedištem u SAD objavljeno u sredu kaže da značajan napredak u proteklih šest meseci znači da su sve zemlje G20, sa izuzetkom Argentine, sada u jednoj od tih naprednih faza.

Jedanaest zemalja, uključujući određeni broj na Karibima i Nigeriju, već je pokrenulo digitalne valute centralne banke (CBDC) kako su poznate, dok pilot testiranje u Kini sada dostiže 260 miliona ljudi i pokriva 200 scenarija od e-trgovine do vladinih stimulativnih plaćanja .

Druge dve velike ekonomije u usponu, Indija i Brazil, takođe planiraju da lansiraju digitalne valute sledeće godine. Evropska centralna banka je na putu da započne svoj pilot digitalni evro pre mogućeg pokretanja 2028. godine, dok će više od 20 drugih zemalja takođe preduzeti značajne korake ka pilotu ove godine.

U Sjedinjenim Državama, međutim, napredak na digitalnom dolaru se „kreće napred“ samo za verziju na veliko (od banke do banke), kaže se u istraživanju Atlantskog saveta, dok rad na maloprodajnoj verziji za širu populaciju ima „ zastao“.

Američki predsednik Džo Bajden naredio je vladinim zvaničnicima da procene rizike i koristi od stvaranja digitalnog dolara u martu 2022. godine.

Status dolara u teškoj kategoriji u finansijskom sistemu znači da svaki potez SAD ima potencijalno ogromne globalne posledice, ali Federalne rezerve su još u januaru rekle da Kongres, a ne on, treba da odluči da li će biti pokrenuta digitalna verzija.

Globalni pritisak na CBDC dolazi kada fizička upotreba gotovine opada i vlasti pokušavaju da odbiju pretnju svojim moćima štampanja novca od bitkoina i ‘Big Tech’ firmi.

Sankcije uvedene Rusiji i Venecueli poslednjih godina bile su još jedan pokretač, čak i za dugogodišnje saveznike SAD kao što je Evropa, koja želi da osigura da ima alternativu platnim mrežama Visa, Mastercard i Svift.

„Od ruske invazije na Ukrajinu i odgovora na sankcije G7, veliki razvoj CBDC-a se udvostručio“, saopštio je Atlantski savet, dodajući da se sada radi na 12 „prekograničnih“ projekata u više zemalja.

U njemu se navodi da je Švedska ostala jedna od najnaprednijih u Evropi sa svojim CBDC pilotom, dok Banka Engleske nastavlja sa radom na mogućoj digitalnoj funti koja bi mogla da bude u upotrebi do druge polovine ove decenije.

Australija, Tajland, Južna Koreja i Rusija nameravaju da nastave sa pilot testiranjem i ove godine.

Međutim, uprkos rastućem interesovanju za CBDC, neke zemlje koje su ih pokrenule – kao što je Nigerija – doživele su razočaravajuće prihvatanje, dok su Senegal i Ekvador otkazali razvojni rad.