Zelenski zahteva veći „pritisak“ na Moskvu

Zelenski zahteva veći „pritisak“ na Moskvu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je veći pritisak na Moskvu nakon telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom. Prema rečima ukrajinskog lidera, bilo je reči o dodatnim isporukama teškog naoružanja.

„Razgovarali smo o toku neprijateljstava i procesima koji se odvijaju u Rusiji“, rekao je Zelenski u nedelju uveče. „Svet mora da izvrši pritisak na Rusiju dok se ne obnovi međunarodni poredak.“

Zelenski je dodao da su on i Bajden razgovarali o „daljem proširenju saradnje u oblasti odbrane, sa naglaskom na naoružanje dugog dometa“. Ukrajinski lider je kasnije u video obraćanju dodao da su na dnevnom redu i „jačanje“ kijevske artiljerije i višecevnih raketnih bacača.

Bela kuća je objavila kratku izjavu u kojoj se navodi da je Bajden „ponovo potvrdio nepokolebljivu podršku SAD, uključujući kontinuiranu bezbednosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć“.

Razgovor je vođen dve nedelje pre samita NATO-a u Litvaniji, gde će se članice bloka predvođenog SAD fokusirati na dalju usklađenu pomoć Kijevu. Ukrajina navodno polaže velike nade u sastanak u Viljnusu, očekujući da će dobiti mapu puta za članstvo u NATO-u. SAD se, međutim, protive da Kijevu daju konkretan put za pridruživanje alijansi, prema više izveštaja.

„Pozitivne odluke za Ukrajinu u Viljnusu jedine su moguće pozitivne odluke za našu zajedničku bezbednost u Evropi i u Alijansi u celini“, rekao je Zelenski u nedelju.

Ukrajina je ovog proleća rasporedila raketne sisteme protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot i izgubila nekoliko tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2 i borbena vozila pešadije Bredli koje su isporučile SAD tokom svoje kontraofanzive koja je pokrenuta ovog meseca.

Moskva je više puta upozoravala da isporuke zapadnog naoružanja čine članice NATO-a de fakto direktnim učesnicima u sukobu. Predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da će borbeni avioni američke proizvodnje F-16 biti uništeni ako ih zapadne zemlje pošalju u Ukrajinu.