Peking je treći dan zaredom u velikim vrućinama

Peking je treći dan zaredom u velikim vrućinama

Očekuje se da će Peking, koji je vreo na ekstremnoj vrućini, u subotu dostići 40 stepeni Celzijusovih treći dan, a vruće temperature već peku oblast veličine Kalifornije u severnoj Kini.

U Pekingu između 1990. i 2020. prosečan broj dana sa temperaturom od 35 stepeni Celzijusa ili više bio je 10,6, objavio je zvanični Pekinški dnevnik, pozivajući se na zvanične podatke.

Jun još nije završen i taj broj je već premašen, navodi list, nakon što su temperature u Pekingu u subotu 11. dan ove godine prešle 35 stepeni Celzijusa.

Delovi Hebeja, Henana, Šandonga, Unutrašnje Mongolije, Tjenđina i Pekinga su ili podigli ili zadržali upozorenje na vruće vreme na „crvenom“, najvišem u kineskom četvorostepenom sistemu upozorenja.

U sistemu označenom bojama, crvena je najteža, a slede narandžasta, žuta i plava. Crveno upozorenje označava da bi temperatura mogla da pređe 40C u roku od 24 sata.

Od 13.13 časova (05:13 GMT), kombinovano područje veličine Kalifornije – ili 450.000 kvadratnih kilometara – imalo je zabeležene temperature od preko 37 stepeni Celzijusa, prema lokalnim medijima.

„Prošlogodišnji toplotni talas daje izvestan osećaj rizika za kinesko snabdevanje hranom i potencijalnog uticaja na cene“, napisao je Capital Economics u belešci u petak.

„Još jedna suša bi naštetila prinosu useva, dok je stoka podložna visokim temperaturama. Čak i ako se sličan ishod izbegne ove godine, klimatske promene znače da će se takvi događaji verovatno dešavati sve učestalije u budućnosti.“

Toplotne talase, drugi krug za oko 10 dana, izazvale su tople vazdušne mase povezane sa grebenima visokog pritiska u atmosferi. Prema kineskim meteorolozima, efekat je pojačan tankim oblacima i dugim dnevnim satima oko letnjeg solsticija.

Peking je u petak pekao na temperaturama čak 40,3 stepena Celzijusa, nakon što je u četvrtak dostigla 41,1 stepen Celzijusa, što je drugi najtopliji dan u kineskoj prestonici u modernim vremenima.

Do ove nedelje, grad sa skoro 22 miliona ljudi nikada nije zabeležio dva uzastopna dana iznad 40 stepeni Celzijusa od postavljanja svoje glavne opservatorije u južnom predgrađu 1951. godine.

Najviša temperatura u Pekingu svih vremena od 41,9 stepeni Celzijusa zabeležena 24. jula 1999. za sada ostaje netaknuta.

Pekinške vlasti su u petak saopštile da škole mogu da smanje ili čak obustave nastavu ako vreme postane veoma toplo.

Očekuje se da će se toplotni talasi na severu Kine smiriti do ponedeljka pre nego što ponovo ojačaju kasnije tokom nedelje.