Blinken razgovarao o budućnosti „sporazuma o žitu“ sa generalnim sekretarom UN

Blinken razgovarao o budućnosti „sporazuma o žitu“ sa generalnim sekretarom UN

Američki državni sekretar Entoni Blinken i generalni sekretar UN Antonio Guteres razgovarali su o najnovijim pretnjama Rusije da neće nastaviti da učestvuje u Inicijativi za crnomorsko žito, preneo je američki Stejt department, piše „Evropska pravda”.

Blinken i Gutereš su razgovarali o najnovijim izjavama ruskih zvaničnika da Ruska Federacija možda neće nastaviti da učestvuje u Inicijativi za žito Crnog mora do 17. juna.

Zvaničnici su se „složili oko važnosti Crnomorske inicijative za žito za globalnu bezbednost hrane i da bi njeno obustavljanje imalo negativan uticaj na uvoznike hrane, posebno u zemljama u razvoju“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, sredinom maja, uprkos pretnjama Rusije da će se povući iz sporazuma, Crnomorska inicijativa za žito je ipak produžena za još dva meseca.

Kasnije se saznalo da Kijev može da dozvoli tranzit ruskog amonijaka preko ukrajinske teritorije ako dobije garancije Rusije i UN da će Crnomorska inicijativa za žito funkcionisati bez prepreka.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je prošle nedelje zapadne zemlje da nisu ispunile ruske zahteve u okviru Crnomorske inicijative za žito i rekao da Moskva razmišlja o povlačenju iz nje.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine smatra da će se Rusija najverovatnije u julu povući iz Crnomorske inicijative za žito.