Američki Senat predlaže se da se radioaktivna kontaminacija teritorije NATO-a krivicom Ruske Federacije smatra napadom

Američki Senat predlaže se da se radioaktivna kontaminacija teritorije NATO-a krivicom Ruske Federacije smatra napadom

U američkom Senatu se pojavila rezolucija koja predlaže da se akcije Rusije, Belorusije „ili njihovih marioneta” smatraju napadom na NATO, ukoliko njihove akcije dovedu do radioaktivne kontaminacije teritorije saveznika.

Kako prenosi Evropska istina, predlog zakona su predstavili republikanski senator Lindzi Grejem i demokrata Ričard Blumental.

Napominju da ih je da uvedu rezoluciju podstaklo rusko najavljeno postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

Senatori napominju da je ovo prvi presedan od raspada SSSR-a da je Rusija premestila svoje nuklearno oružje van svojih granica i da predstavlja ozbiljnu pretnju globalnoj bezbednosti usred rata u Ukrajini.

Iz teksta je takođe jasno da je drugi razlog nepredvidiva situacija na Zaporoškoj NE, koja je pod kontrolom okupatorskih snaga Ruske Federacije.

Grejem i Blumental predlažu da se svaka upotreba taktičkog nuklearnog oružja od strane Ruske Federacije, Belorusije „ili njihovih marioneta“, ili uništavanje nuklearnog objekta, što će dovesti do ulaska radioaktivnih elemenata na teritoriju zemalja članica NATO-a i izazvati ozbiljne štete, treba smatrati napadom na Alijansu i razlogom za korišćenje čl.5.

„Pretnja da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje je stvarna. Najbolji način da se odvrati od te pretnje je da se Putinovoj Rusiji jasno kaže šta će se desiti ako upotrebi nuklearno oružje. Naša poruka je usmerena na Putinovo okruženje. Ako to uradite i sledite ova naređenja — ako im se da, možete očekivati veliki odgovor NATO-a. Bićete u ratu sa NATO-om“, rekao je Grejem.

„Svrha ove rezolucije je da pošalje signal Vladimiru Putinu i njegovoj vojsci da će biti uništeni ako upotrebe taktičko nuklearno oružje, ili ako unište nuklearnu elektranu na način koji ugrožava najbliže članice NATO-a. trupe rizikuju da budu potpuno uništene od strane NATO snaga, ako budu toliko neodgovorne i iracionalne da koriste taktičko nuklearno oružje“, rekao je senator Blumental.

Senatori predlažu da Bajdenova administracija obavi odgovarajuće konsultacije sa liderima drugih savezničkih zemalja i evropskim partnerima i razmotri akcije za minimiziranje pretnje po civilno stanovništvo i pripremi diplomatski i vojni odgovor, „srazmerno situaciji“.

Podsetimo, Putin je prošle nedelje rekao da se prve ruske taktičke nuklearne bojeve glave već nalaze na teritoriji Belorusije, a konačni transfer biće završen do kraja godine.

Američki predsednik je ove izjave nazvao „apsolutno neodgovornim“. Džo Bajden je takođe rekao da veruje da je pretnja Rusije upotrebom nuklearnog oružja stvarna.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u četvrtak saopštio da se, prema obaveštajnim podacima, Rusija verovatno sprema da izvrši teroristički napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju, koji bi mogao da dovede do oslobađanja radijacije. Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da reaguje na ovu informaciju.