Vučić: Šta god da se dešava znam da će Mađari biti uz nas

Vučić: Šta god da se dešava znam da će Mađari biti uz nas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da su odnosi sa Mađarskom na istorijskom maksimumu i zahvalio na tome što su mađarski predstavnci u evropskim telima uvek uz Srbiju.

„Šta god da se dešava, znam da će Mađari biti uz nas i pokazati poštovanje prema srpskim prijateljima, a mi ćemo biti lojalni, iskreni prijatelji“, rekao je Vučić.

Citirao je mađarskog premijera Viktora Orbana, rekavši da smo napravili istorijski korak, odnosno da smo iz više razloga prešli granicu koja je mogla biti očekivana čak i kada se grade najbolji odnosi.

Pored toga što su politički odnosi i odnosi između ljudi na najvišem nivou, i ekonomski odnosi su na maksimalnoj razini, rekao je Vučić.

Istakao je da je trgovinska razmena 3,65 milijardi evra, gotovo pet puta više nego pre 10 godina, da je Mađarska peti trgovinski partner Srbije, a treći iz EU.

Vučić je rekao i da su potpisani prvi sporazumi iz oblasti odbrane i bezbednosti.

Mađarska je članica NATO-o, a Srbija nije, Mađarska je članica EU, a Srbija nije još, ali smo došli do takvog nivoa odnosa da u jednoj tako važnoj i teškoj stvari za saradnju možemo da budemo najbliži i da najbliže sarađujemo, rekao je predsednik Vučić.

Zahvalio je Mađarskoj na pomoći kada je reč o skladištenju gasa, istakavši da Srbija trenutno ima 560 miliona kubnih metara gasa u rezervi. To su ogromne količine za Srbiju kojima garantujemo sigurnost za ovu zimu, rekao je Vučić.

Istakao je da se radi i na projektima od životnog značaja, poput brze pruge Beograd-Budimpešta, izgradnje novog terminala, izgradnji logističkog centra za pretovar robe.

Naveo je i da će diplomate dve zemlje deliti prostorije u Kinšasi i Valeti.

Vučić je istakao i da je formirano 10 radnih grupa u svim oblastima, od rekonstrukcije etnografskih muzeja do toga kako da uvozimo pileće i svinjsko meso, a oni malinu.