Kina je prvi put u poslednjih 10 meseci smanjila referentne vrednosti za kreditiranje kako bi podržala ekonomiju

Kina je prvi put u poslednjih 10 meseci smanjila referentne vrednosti za kreditiranje kako bi podržala ekonomiju

Kina je u utorak smanjila svoje referentne vrednosti za kreditiranje u prvom takvom ublažavanju u poslednjih 10 meseci, pošto vlasti nastoje da podupru usporavajući oporavak druge po veličini svetske ekonomije, uz očekivane dodatne podsticaje, prenosi Rojters.

Najnovije monetarno ublažavanje dolazi kada oporavak Kine nakon pandemije pokazuje znake gubitka snage nakon nekog početnog zamaha u prvom kvartalu ove godine.

Osnovna stopa na jednogodišnji kredit (LPR) je smanjena za 10 baznih poena na 3,55%, dok je petogodišnja LPR smanjena za istu maržu na 4,20% sa 4,30%.

Anketa Rojtersa od 32 učesnika na tržištu pokazala je da svi ispitanici očekuju smanjenje obe stope.

Narodna banka Kine (PBOC) snizila je kratkoročne i srednjoročne referentne kamatne stope prošle nedelje, signalizirajući da se sprema da krene u još jednu rundu popuštanja monetarnih postavki u nastojanju da ubrza oporavak.

Srednjoročna kamatna stopa (MLF) služi kao vodič za LPR i tržišta uglavnom vide srednjoročnu stopu kao preteču bilo kakvih promena referentnih vrednosti za kreditiranje.

„Ova smanjenja će smanjiti troškove novih zajmova, kao i otplate kamata na postojeće kredite“, rekao je Džulijan Evans-Pričard, šef kineske ekonomije u Capital Economics-u.

„To bi trebalo da ponudi neku skromnu podršku ekonomskoj aktivnosti. Ali mislimo da je malo verovatno da će dovesti do naglog ubrzanja kreditnog rasta, s obzirom na slabu potražnju za kreditima.“

Kineski kabinet sastao se u petak kako bi razgovarao o merama za podsticanje rasta ekonomije i obećao veću podršku politici.

„Može se uvesti više mera politike odvojeno, uključujući, ali ne ograničavajući se na kumulativno smanjenje LPR-a od 25 baznih poena do kraja godine, i mere za ublažavanje imovine radi smanjenja stope plaćanja ili hipotekarnih stopa, kao i neki oblik potrošnje podršku“, navode analitičari iz globalnog istraživanja BofA u napomeni.

„Ovakvo marginalno ublažavanje će verovatno pomoći da se spreči naglo usporavanje rasta, ali je malo verovatno da će ponuditi snažan podsticaj za preokretanje opadanja rasta u bliskoj budućnosti“, rekli su oni, smanjivši svoje prognoze za izglede za ekonomski rast Kine za ovu godinu na 5,7% sa 6,3 % ranije.

Nekoliko globalnih investicionih banaka smanjilo je svoje prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda za Kinu za 2023. nakon što su podaci iz maja pokazali da oporavak usporava.

LPR, koji banke obično naplaćuju svojim najboljim klijentima, postavlja 18 određenih komercijalnih banaka koje dostavljaju predložene stope centralnoj banci svakog meseca.

Većina novih i neotplaćenih kredita u Kini zasniva se na jednogodišnjem LPR-u, dok petogodišnja stopa utiče na cene hipoteka. Kina je poslednji put smanjila oba LPR-a u avgustu 2022. kako bi podstakla ekonomiju.