Ukrajina kaže da Mađarska ignoriše zahteve za kontakt sa prebačenim ratnim zarobljenicima

Ukrajina kaže da Mađarska ignoriše zahteve za kontakt sa prebačenim ratnim zarobljenicima

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da Mađarska ignoriše zahteve za kontakt sa ratnim zarobljenicima za koje je Kijev rekao da su tajno prebačeni iz Rusije i nazvala taj potez činom od ličnog interesa na strani premijera Viktora Orbana, prenosi Rojters.

Mađarska, koja je pod Orbanom uspostavila jake političke i ekonomske veze sa Rusijom i nije ih prekinula otkako je Moskva napala Ukrajinu pre 16 meseci, saopštila je 9. juna da je primila grupu od 11 ukrajinskih ratnih zarobljenika iz Rusije.

„Svi pokušaji ukrajinskih diplomata poslednjih dana da uspostave direktan kontakt sa građanima Ukrajine su propali“, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko na svojoj Fejsbuk stranici.

„Ovo, kao i informacije dobijene od rođaka nekih od njih, ukazuju na to da uveravanja mađarskih vlasti o navodnom slobodnom statusu ukrajinskih branilaca u Mađarskoj nisu tačna“, rekao je on.

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na Rojtersov zahtev za komentar.

Mađarski i međunarodni mediji preneli su u ponedeljak reči Orbanovog načelnika generalštaba Gergelija Guljasa koji je rekao da su vojnici stigli u Mađarsku „slobodnom voljom“ i da je Kijev obavešten nakon njihovog transfera.

Oni takođe mogu slobodno da napuste zemlju u bilo kom trenutku svojom voljom, mi ih ne proveravamo i ne nadgledamo“, rekao je Guljas.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je operacija prebacivanja zatvorenika izvedena isključivo u političkim interesima Orbana.

„Postojao je jedan jednostavan cilj: Viktor Orban je morao da pokaže Mađarima i u Mađarskoj i van Mađarske da je on njihov jedini defanzivac“, rekao je Kuleba za ukrajinsku javnu televiziju u ponedeljak.