Lavrov: SAD planiraju mešanje u ruske izbore

Lavrov: SAD planiraju mešanje u ruske izbore

Vašington je otvoreno prihvatio cilj destabilizacije Moskve, imajući u vidu predsedničke izbore 2024, izjavio je u ponedeljak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

SAD ne zaustavljaju svoju „poročnu praksu mešanja u unutrašnje stvari suverenih zemalja“, rekao je Lavrov na sastanku vladajuće partije Jedinstvena Rusija.

„Oblici ovakvog mešanja su veoma raznovrsni, uključujući pretnje, ucene i organizovanje „revolucija u boji“. Krvavi državni udar u Ukrajini koji je uspeo 2014. ponovo je pokušan šest godina kasnije u Belorusiji, bezuspešno“, objasnio je ministar spoljnih poslova. „Ovo očigledno neće biti poslednji korak. Otvoreno su postavili za cilj podrivanje unutrašnje političke stabilnosti u našoj zemlji – u kontekstu predsedničkih izbora 2024.

Iako situacija u svetu „nije laka“, takođe je sve očiglednije da je glavni trend jačanje multipolarnosti, dodao je Lavrov. Novi centri rasta i globalnog donošenja odluka pojavljuju se u Evroaziji, Pacifiku, Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi, zasnovani na „prirodnom, neotuđivom pravu naroda da sami određuju svoju sudbinu“.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će predsednički izbori 2024. biti održani „strogo u skladu sa zakonom“ i u skladu sa svim demokratskim i ustavnim procedurama. Ima pravo da se kandiduje za reizbor, ali još nije objavio da li namerava da to učini.

U martu 2022, američki predsednik Džo Bajden je javno izjavio da Putin „ne može da ostane na vlasti“, iako su zvaničnici u Vašingtonu kasnije rekli da on izražava lično osećanje, a ne stvarnu promenu politike.

Nekoliko meseci kasnije, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton otvoreno se zalagao za „promenu režima“ u Rusiji, pozivajući SAD da ohrabre „same Ruse da pojačaju podele među onima sa stvarnim autoritetom“, kako bi doveli do revolucije.