3D aplikacija otkriva izgubljenu četvrt Mugrabi u starom gradu Jerusalima

3D aplikacija otkriva izgubljenu četvrt Mugrabi u starom gradu Jerusalima

Više od 55 godina nakon što je Izrael uništio marokansku četvrt Starog grada Jerusalima, ona je ponovo izgrađena u 3D uz pomoć aplikacije za mobilne telefone koja je lansirana u četvrtak.

Nekada smeštena u podnožju zida Zapada, marokanska, ili Mugrabi, četvrt je bila naseljena oko 1.000 ljudi sve dok izraelske snage nisu zauzele istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Izrael je srušio susedstvo i nastavio sa aneksijom istočnog Jerusalima — potez koji su Ujedinjene nacije smatrale nezakonitim.

Za samo nekoliko sati, izraelski buldožeri su probili više od 100 zgrada, raselivši stanovnike naselja, koje je 1187. godine osnovao Saladin koji je pobedio krstaše u Jerusalimu.

Drevni vođa je osnovao četvrt za muslimanske hodočasnike iz severne Afrike. Danas služi kao trg ispred jednog od najsvetijih mesta judaizma.

„Mislim da 99 odsto posetilaca koji su ispred Zapadnog zida ne zna ništa o ovoj istoriji“, rekao je francuski istoričar Vensan Lemir za AFP.

U saradnji sa italijanskim Univerzitetom Modena i Ređo Emilijom, Lemire je razvio mobilnu aplikaciju koja omogućava ljudima da šetaju kroz svaku uličicu.

Dizajneri aplikacije su rekli da „korisnicima omogućava impresivno iskustvo na ulicama, džamijama, školama i dvorištima kvarta Magrebi“.

Lemire, koji je napisao knjigu o komšiluku 2022. godine, rekao je da 3D tehnologija omogućava da se dopre do šire publike nego u akademskim spisima.

„Istorija ovog naselja je nedostupna, mora se učiniti dostupnijim“, rekao je on.

Na konferenciji za novinare povodom pokretanja aplikacije, Ašraf al-Džandubi al-Mugrabi, potomak stanovnika Tunisa u toj četvrti, rekao je: „Nikada nećemo zaboraviti našu pripadnost ovom okrugu.

Lemir je rekao da je kvart „veoma reprezentativan za otvorenu istoriju Jerusalima koju pokušavamo da promovišemo, a koja malo liči na sadašnji Jerusalim koji se pretvorio u veoma pojednostavljeno i grubo bojno polje između dva tabora“.

Dihotomija koja, kako je rekao, „razbija sve druge pluralne i različite priče o Jerusalimu“.

U januaru 2023. godine izraelski arheolozi su iskopavali ostatke naselja, ali su stručnjaci bili zabrinuti za sudbinu ruševina, koje su zatrpane ubrzo nakon njihovog otkrića.

3D modeliranje kvarta Mugrabi deo je većeg projekta pod nazivom „Otvoreni Jerusalim“, koji je okupio oko 60 istraživača koji su prikupili i ove nedelje postavili na internet arhivu od oko 40.000 dokumenata na 12 jezika o istoriji Jerusalima.