Upotreba nuklearnog oružja neće pomoći Rusiji da postigne bilo kakve ciljeve

Upotreba nuklearnog oružja neće pomoći Rusiji da postigne bilo kakve ciljeve

Ruska upotreba nuklearnog oružja u Ukrajini je malo verovatna, jer Kremlju neće dati nikakve vojne prednosti, a ruske oružane snage nisu zainteresovane da iskuse direktne posledice takve odluke, rekao je u intervjuu za Ukrinform Kurt Volker, američki ambasador u NATO-u 2008-2009 i bivši specijalni predstavnik SAD za pregovore o Ukrajini.

„Pa, prvo, mislim da je to vrlo malo verovatno. A glavni razlog zbog kojeg mislim da je malo verovatno je zato što to ne čini ništa za Rusiju u vojnom smislu i uopšte im ne pomaže da ostvare bilo kakve ciljeve“, rekao je diplomata.

On je pojasnio da to neće pomoći da se uzme zemlja, zadrži zemlja ili dobije rat.

„I zato mislim da je ruska vojska neće podržati iz tog razloga“, rekao je Volker.

Istovremeno je podsetio da su SAD i druge zemlje upozorile Kremlj da će upotreba oružja za masovno uništenje dovesti do direktnih posledica po rusku vojsku. Stoga, smatra on, „ruska vojska to želi da izbegne“.

Bivši ambasador je primetio da potencijalna opasnost da Rusi oštete Zaporošku nuklearnu elektranu „izgleda više mogućnost“.

U takvoj situaciji, prema njegovim rečima, Zapad treba da ubrza isporuku naoružanja Ukrajini i pomogne Ukrajincima da ostvare odlučujuću pobedu kako bi Rusija imala manje vremena i manje mogućnosti da napravi veću štetu.