Trajanje i loš kvalitet sna povezani sa većim rizikom od dijabetesa

Trajanje i loš kvalitet sna povezani sa većim rizikom od dijabetesa

Manje od šest sati ili više od 10 sati sna i loš kvalitet sna povezani su sa većim rizikom od dijabetesa, prema istraživanju koje je predstavljeno u četvrtak na ENDO 2023, godišnjem sastanku Endokrinološkog društva u Čikagu.

Ranije je proučavan loš kvantitet i kvalitet sna i njegov uticaj na rizik od dijabetesa ili gojaznosti. Međutim, ova studija je nastojala da istraži longitudinalne efekte.

„Većina prethodnih studija nije ispitivala promene u različitim glikometaboličkim parametrima, na primer u periodu od 14 godina. Obrazac promena u različitim glikemijskim parametrima može dati naznake mehanizma koji leži u osnovi povezanosti između trajanja sna i dijabetes melitusa“, rekao je Vonjin Kim, dr. Doktor medicine CHA Gangnam Medical Center i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta CHA u Seulu, Južna Koreja.

Kim i kolege su prikupili podatke od 8.816 od 10.030 zdravih učesnika tekuće korejske studije genoma i epidemiologije (KoGES) – Ansung i Ansan kohortna studija. Oni su identifikovali slučajeve dijabetesa i trajanje i kvalitet sna. Trajanje sna je kategorisano u četiri grupe: < 6, 6-7, 8-9 ili 9 sati dnevno. Kvalitet sna je meren među onima koji su spavali <10 sati dnevno.

Tokom 14-godišnjeg perioda praćenja, kod 18% (1630/8816) dijagnostikovan je dijabetes. Istraživači su primetili vezu u obliku slova U između trajanja spavanja i dijabetesa, sa najvećim rizikom kada je trajanje sna bilo ≥10 sati dnevno. Tokom studije, ova grupa je takođe pokazala smanjen insulinski glikogeni indeks, koji je marker insulinske sekretorne funkcije. Rizik od incidenata dijabetesa se povećao među učesnicima studije koji su spavali manje od 10 sati dnevno kada je njihova Epvorthova skala pospanosti (ESS) bila >10.

„Čak i ako je trajanje sna manje od 10 sati, verovatnoća razvoja dijabetesa je veća kada se kvalitet sna smanji“, rekao je Kim.